dl keir starmer generic 20240326 7
Sharecast / Labour Party / CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Els pronòstics s'han complert al Regne Unit i el Partit Laborista ha sortit vencedor dels comicis celebrats aquest 4 de juliol. Keir Starmer ha aconseguit una majoria absoluta històrica amb què ha acabat d'un cop de ploma amb l'era tory, després de 14 anys de govern conservador. De fet, Rishi Sunak i els seus han aconseguit el pitjor resultat de la seva història, mentre que el populista de dretes Nigel Farage aconsegueix entrar al parlament britànic.

Els resultats ja van ser anticipats per les enquestes a peu d'urna que es van donar a conèixer un cop van tancar els col·legis electorals, i el recompte de vots aquest divendres a la matinada ha confirmat l'èxit de Starmer. A falta encara que s'assignin un grapat d'escons, el Partit Laborista ha aconseguit 411 escons, dels 650 de què disposa la Cambra dels Comuns, per la qual cosa s'ha fet amb una àmplia majoria que li permetrà governar folgadament.

Al costat contrari, els 'tories' i la seva caiguda. Les dades apunten que només ha aconseguit 119 butaques al parlament britànic, de manera que perd més de 200 representants respecte als resultats de les últimes eleccions del 2019.

Els Liberals Demòcrates han millorat els seus resultats, en aconseguir 71 butaques, mentre que el Partit Nacional Escocès (SNP, per les sigles en anglès) també ha aconseguit un important fracàs en obtenir-hi només 9 seients, perdent així més d'una trentena.

El laborista ha estat contundent en la seva valoració: "Ho hem aconseguit", ha dit després de confirmar-se la victòria. I ha afegit, contundent, que "el canvi comença ara". "Ens ha portat quatre anys i mig renovar el Partit Laborista, i ara està preparat per servir el país i per posar el Regne Unit al servei de la classe treballadora", ha afirmat també.

"La gent de tot el país ha parlat i està disposada a canviar, a acabar amb la política del rendiment, a tornar a la política com a servei públic", ha comentat també a la conferència que ha ofert per valorar els resultats.

Per part seva Sunak, després de conèixer la seva derrota, ha demanat disculpes als conservadors i ha assumit la "responsabilitat" del fracàs electoral. Ha felicitat el Partit Laborista i ha dit, “als molts i bons candidats conservadors que han perdut aquesta nit malgrat els seus incansables esforços... ho sento".

Les reaccions no han trigat a arribar. Entre elles, la de Kathleen Brooks, directora d'anàlisi d'XTB, que ha dit que estem davant "una victòria sorprenent per al Partit Laborista" que "podria mantenir-los al poder durant molts anys i suggereix que les enquestes d'opinió prèvies eren precises".

Aquesta experta també creu que ara l'atenció dels mercats se centrarà "en allò que ofereix el futur", i és que Keir Starmer "encara necessita exposar amb més detall els seus plans de despesa i impostos i, el més important, com farà créixer la economia". Els seus primers 100 dies com a primer ministre britànic, diu, seran claus en aquest sentit.

Chris Beauchamp, analista en cap de mercat d'IG, ha comentat que l'"estabilitat" que proporcionarà la victòria laborista farà que els inversors "puguin treure el 'risc polític del Regne Unit' de la seva llista de preocupacions de moment".

Alhora, ha afegit que tot i que el nou primer ministre "té molta feina per endavant", sembla que de moment "els mercats financers estan disposats a concedir-li el benefici del dubte".

contador