siege-unicredit

Tot i la pressió internacional i interna per sortir de Rússia, encara hi ha bancs europeus amb negocis allà. De fet, els beneficis de les operacions russes de RBI, UniCredit i OTP Bank, els bancs europeus amb més exposició a Rússia, continuen augmentant malgrat la pressió reguladora per accelerar-ne els plans de sortida.

Així ho exposa Milya Safiullina, analista de l'equip d'institucions financeres d'Scope Ratings, que destaca en un informe recent que RBI n'hi manté la major exposició dels tres a finals de juny del 2024, amb un 17,2% dels actius ponderats per risc a Rússia. Aquest percentatge pràcticament triplica el 5,1% de UniCredit i més que triplica el 4,8% de l'OTP Bank.

Els beneficis nets combinats dels tres bancs al país van créixer un 9,1% al primer semestre del 2024, fins als 1.200 milions d'euros, tot i que la capacitat de repatriar aquests beneficis continua sent "limitada".

Alhora, Safiullina subratlla que l'augment dels riscos de reputació, jurídics i financers, incloent-hi la confiscació d'actius en el marc de sancions internacionals, ha donat lloc a un enfocament "prudent" que persistirà, en particular pel risc de multes o de rescissió de les relacions de corresponsalia bancària com a conseqüència de possibles investigacions sobre sancions per part de les autoritats financeres europees o nord-americanes.

"No obstant, en cas de sortides desordenades, com ara la desconsolidació de les filials russes i les amortitzacions dels riscos interns, les repercussions en l'adequació del capital consolidat haurien de ser manejables per als grups", afegeix.

Segons aquest estrateg, el procés de desconsolidació de les filials russes és "complicat", atesa la legislació local i la necessitat d'autoritzacions en diverses fases. "Creiem que els plans de reducció de l'exposició anunciats recentment són constructius, encara que no pas del tot coherents amb les peticions dels reguladors d'una sortida accelerada de Rússia", explica aquesta experta.

"Veiem un diàleg obert amb els reguladors i les autoritats financeres com una pedra angular important d'una presa de decisions constructiva per als bancs, que se centren en una sortida ordenada dels seus negocis a Rússia", afegeix Safiullina.

Els beneficis d'aquests bancs depenen principalment del diferencial entre els tipus d'interès pagats als dipositants russos i els tipus d'interès que ofereix el Banc de Rússia, el banc central del país.

Així, mentre que els bancs europeus han limitat les seves noves activitats de préstec els últims trimestres en un esforç per reduir la seva presència a Rússia, aquest trio ha experimentat una gran afluència de dipòsits, cosa que n'ha impulsat la liquiditat. Una part important de l'excés de liquiditat de les filials russes està col·locada al Banc de Rússia.

"Obtenir beneficis és possible sense ampliar la base de clients o fins i tot reduint-la. Una altra raó és l'alliberament d'importants provisions per a insolvències, ja que l'evolució de la qualitat dels actius ha estat més sòlida del que els bancs havien previst des del febrer de 2022, quan es van intensificar bruscament les sancions internacionals", apunta aquesta experta.

D'altra banda, les filials russes de bancs estrangers segueixen connectades a SWIFT, el sistema mundial de missatgeria financera, per la qual cosa tenen un paper crucial en les transferències de diners dins i fora de Rússia. Les comissions pagades per les transaccions, unides a l'elevada demanda dels clients, han augmentat els beneficis des del febrer del 2022. No obstant això, els pagaments transfronterers estan disminuint o fins i tot han deixat de fer-se en dòlars nord-americans als principals bancs.

Cal recordar que els bancs de la zona de l'euro s'han vist pressionats per examinar totes les opcions relatives al futur de les seves filials russes, incloent-hi la reducció d'activitats i les estratègies de sortida. De fet, el Banc Central Europeu (BCE) ha demanat recentment a tots els bancs que n'accelerin les mesures.

Tot i això, només unes quantes entitats han pogut vendre els seus negocis a Rússia, i fins i tot llavors, amb grans pèrdues per mitigar riscos derivats de la seva presència al país després de la invasió d'Ucraïna. Société Générale i HSBC van vendre les seves unitats russes, Intesa Sanpaolo ha obtingut l'aprovació per desfer-se dels seus actius al país, però l'operació encara no s'ha acabat.

"Creiem que els marcs de compliment estan ben establerts, encara que les possibles investigacions iniciades pels reguladors i les autoritats financeres nord-americanes poden comportar riscos de multes o de rescissió de les relacions comercials amb els bancs corresponsals", sentencia Safiullina. Alhora, està augmentant el risc d'embargament d'actius en unitats russes. Les transaccions que no es poden completar a causa de les sancions internacionals exposen els bancs a un risc més gran d'aquestes resolucions i pesen sobre les provisions.

contador