ep archivo   un avion de la compania air europa
Gustavo de la Paz - Europa Press - Archivo

El hòlding d'aerolínies IAG s'ha compromès a cedir més de la meitat de les rutes operades per Air Europa el 2023 com a part de les concessions ('remedies') que farà perquè la Comissió Europea (CE) aprovi l'adquisició de la filial de Globalia.

IAG

  • 1,936€
  • -2,84%

Segons fonts de la companyia, la matriu d'Iberia cediria fins al 52% de les rutes operades per Air Europa a la competència, cosa que eleva la seva oferta a la Direcció General de Competència de la Unió Europea (UE) en 12 punts percentuals des del 40% anterior. Aquesta cessió busca satisfer així els reguladors comunitaris, preocupats per una possible reducció de la competència en les rutes esmentades després de l'adquisició de l'aerolínia.

"La nostra nova oferta contempla cedir a aerolínies de la competència fins al 52% de les rutes operades per Air Europa el 2023. Això no suposa una disminució de la capacitat, sinó la garantia que a totes les rutes hi hagi diversos competidors i, per tant, diferents opcions per als viatgers", argumenten fonts d'Iberia en declaracions al diari Cinco Días.

Així mateix, la companyia subratlla que aquesta fusió permetria desenvolupar el 'hub' de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, millorant la connectivitat especialment cap a Àsia i posant-lo al mateix temps que altres grans competidors del Vell Continent.

La CE s'ha posat el 20 d'agost com a data límit per decidir si aprova o rebutja aquesta operació. Tot i això, hi ha la possibilitat que l'organisme en necessiti nova informació i estengui el termini mitjançant el mecanisme 'stop the clock' per examinar les noves dades que requereixi a IAG.

Recordem que l'acord de compra d'Air Europa està valorat en 500 milions d'euros pel 100% del capital, i cal sumar-hi un deute de 600 milions d'euros. L'agost del 2022, la companyia va adquirir-ne el 20% per 100 milions d'euros mitjançant la conversió d'un préstec no garantit d'aquest import a set anys concedit a Globalia. El febrer del 2023, IAG va acordar la compra del 80% restant per 400 milions més.

Al mes de maig passat, Luis Gallego, conseller delegat d'IAG, va assegurar que la companyia esperava que la UE pogués demorar-se fins a any i mig per donar el vistiplau a l'operació i va destacar que havia proposat un grapat de companyies com a beneficiàries de les 'remedies' proposades pel hòlding hispano-britànic. L'estiu passat, Gallego va reconèixer que el procés d'aprovació era més lent del que li agradaria.

Noticias relacionadas

contador