L'IBEX i la resta de borses europees (a excepció de l'FTSE MIB, que es veu penalitzat pels bancs en un dia durant el qual molts descompten dividend) cotitzen amb calma i alces molt contingudes aquest dilluns. Dins l'índex espanyol destaquen els avenços en Acciona Energía (després de comunicar divendres la venda a Endesa de 626MW d'actius hidroelèctrics per 1.000 milions) i dels bancs. Al costat de les caigudes, el pitjor n'és Grifols per la possibilitat que l'oferta de Brookfield sigui inferior al que s'esperava.
- 11.674,800
- 0,33%
La setmana comença amb calma després que la passada estigués marcada per les anades i vingudes i la volatilitat a l'IBEX, mentre l''efecte Trump' segueix molt present a tots els mercats mundials.
El selectiu espanyol va acabar la setmana anul·lant el buit baixista que havia deixat dimarts, fet que suposa un primer pas per acabar confirmant el final de la correcció del curt termini.
"No cal oblidar que la resistència clau es troba als 11.839 punts, preus on se situa també el buit baixista de la mala figura realitzada el 6 de novembre passat i que condiciona la seva evolució tècnica", expliquen els experts de Bolsamanía.
Si aconseguís superar aquests nivells, es podria veure una extensió de les alces fins als màxims anuals que va dibuixar als 12.037 punts.
Amb tot, mentre Europa opta per la calma, els futurs nord-americans cotitzen de manera dispar, amb el futur del Nasdaq pujant un 0,7%. La tecnologia serà protagonista aquesta setmana, sens dubte, de la mà dels esperadíssims resultats d'Nvidia del tercer trimestre de l'exercici fiscal 2025.
Cal recordar que les seves últimes xifres, que es van publicar el 28 d'agost passat, van ser rebudes amb caigudes a la borsa en no complir la companyia amb les previsions dels analistes més exigents. El gegant tecnològic va anticipar llavors que aquest tercer trimestre obtindria uns ingressos de 32.500 milions de dòlars, per sobre dels 31.770 milions previstos pel consens de mercat, però per sota de les previsions més altes de 38.000 milions, la qual cosa va ser un dels motius que va provocar les caigudes.
Aquest dilluns, s'està parlant d'Nvidia també perquè, segons publica Reuters, citant The Information, els seus nous xips d'IA Blackwell, que ja han patit retards, han mostrat problemes de sobreescalfament als servidors que els acompanyen, per la qual cosa alguns clients temen no tenir prou temps per posar en marxa nous centres de dades.
D'altra banda, la setmana comptarà amb diferents cites també rellevants. Aquest dilluns i demà dimarts es publiquen els plans estratègics d'Enel i d'Endesa, respectivament. Dimarts, atents a l'IPC final d'octubre de la zona de l'euro i al Dia de l'Inversor de CaixaBank. Dimecres, la Xina decideix sobre tipus i el Regne Unit publica el seu IPC d'octubre. Divendres, atents als PMI serveis, manufacturers i compostos preliminars del novembre.
Així mateix, al nostre país s'ha publicat avui la dada de compravenda d'habitatge del setembre, que marca màxims des del 2007, així com la balança comercial i el deute públic. A més, ha parlat Luis de Guindos i aquesta tarda ho farà Christine Lagarde. A l'àmbit empresarial, publica resultats Solaria.
Cal recordar que Wall Street va tancar divendres amb fortes pèrdues (Dow Jones: -0,70%; S&P500: -1,32%; Nasdaq: -2,24%) després de les vendes de dijous i després que Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), comentés que "l'economia no envia senyals que hàgim de tenir pressa per abaixar tipus". Al còmput setmanal, els índexs novaiorquesos van protagonitzar una setmana de caigudes liderada pel Nasdaq, que es va deixar un 3,15%, mentre que l'S&P 500 i el Dow Jones van cedir un 2,08% i un 1,24%, respectivament.
A Àsia, han predominat els números vermells aquesta matinada, amb caigudes de l'1% per al Nikkei. Cal destacar que les accions de Samsung s'han disparat aquest dilluns després que la companyia anunciés divendres passat un pla sorpresa per recomprar aproximadament 10 bilions de wones sud-coreans (7.190 milions de dòlars) de les seves accions durant els propers 12 mesos.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,0541 dòlars. El petroli cotitza pla, amb el Brent als 71,14 dòlars i el WTI, als 67,03 dòlars.
L'or puja un 0,8% (2.590 dòlars) i la plata avança un 0,9% (30,71 dòlars).
El bitcoin ronda els 91.000 dòlars (90.938 dòlars) i l'ethereum cotitza als 31.132 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,428%.