ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 18 de mayo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX-35 avança posicions i cotitza per sobre del nivell clau dels 12.000 punts (12.029), a màxims anuals. La resta de borses europees registren també moviments moderats. Dins l'IBEX, destaquen els avenços en IAG i els bancs, mentre que cap títol cau de manera cridanera. Talgo es dispara un 7% després de confirmar Sidenor el seu interès a aconseguir la companyia.

  • 11.972,200
  • -0,20%

L'atenció està posada avui al Banc Central Europeu (BCE). Es pronuncia a partir de les 14.15 hores de la tarda i anunciarà, amb tota seguretat, una nova baixada de tipus de 25 punts bàsics. Aquesta rebaixa segueix la primera d'aquest cicle de retallades, que va dur a terme al juny, i la segona, que va tenir lloc al setembre, totes dues també de 25 punts bàsics.

"Esperem que el BCE anunciï una altra retallada de taxes de 25 punts bàsics, portant la taxa de dipòsit al 3,25%. Les nostres expectatives estan recolzades pels indicadors de creixement més febles del previst recentment, així com per una disminució de la inflació. Esperem que el BCE mantingui l'enfocament de 'reunió per reunió' i 'depenent de les dades' que ha seguit als últims trimestres”, apunten els experts de Danske Bank.

L'IBEX afrontarà aquesta decisió mostrant una important fortalesa tècnica. "Estarem molt pendents de la superació definitiva dels 12.000, ja que ens faria pensar en una extensió de les alces fins al nivell dels 12.300 punts", comenten els analistes de Bolsamanía.

Wall Street va acabar ahir amb pujades, que van ser superiors al Dow Jones (+0,79%), que va marcar un nou màxim de tots els temps. A més de la decisió del BCE, i de l'IPC final de la zona de l'euro del mes de setembre (la dada anticipada va mostrar una caiguda fins a l'1,8%), avui es coneixen a l'altra banda de l'Atlàntic els resultats de Netflix, que es miraran amb gran atenció per part del mercat.

MÉS MESURES DES DE LA XINA

La Xina ha anunciat aquest dijous més mesures d'estímul, en aquest cas relacionades amb el sector immobiliari. El gegant asiàtic ampliarà la seva "llista blanca" de projectes immobiliaris i accelerarà els préstecs bancaris per a aquests desenvolupaments inconclusos fins a assolir els 4 bilions de iuans (561.800 milions de dòlars) per a finals d'any, segons ha informat el Ministeri d'Habitatge del país.

Ni Hong, ministre d'Habitatge i Desenvolupament Urbà-Rural de la Xina, ha fet l'anunci en una conferència de premsa amb funcionaris del banc central, el Ministeri de Finances i l'Administració Nacional de Regulació Financera.

Ja s'han aprovat préstecs per un total de 2,23 bilions de iuans a desenvolupadors inclosos a la llista blanca. Aquesta xifra gairebé es duplicarà, arribant a 4 bilions de iuans per a finals del 2024, segons un alt funcionari de l'administració reguladora financera.

Llançada al gener, la iniciativa de "llista blanca" de la Xina permet als governs municipals recomanar projectes residencials als bancs per agilitzar els préstecs. L'objectiu és assegurar la finalització dels projectes d'habitatges inconclusos perquè finalment puguin ser lliurats als compradors.

Les accions immobiliàries de la Xina han caigut després de la conferència del Ministeri d'Habitatge, mentre que l'índex general CSI 300 ha pujat juntament amb la majoria dels mercats d'Àsia-Pacífic.

TALGO, CRITERIACAIXA, BBVA I SABADELL, TSMC...

A nivell empresarial a Espanya, aquest dijous es parla de Talgo. Com s'apunta més amunt, ahir va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que havia rebut una carta de "manifestació d'interès" per part del grup industrial Sidenor, en què "diu considerar l'adquisició total o parcial del capital social" del fabricant de trens.

A més, CriteriaCaixa, hòlding de la Fundació La Caixa que gestiona el seu patrimoni empresarial, ha arribat a un acord amb AG Insurance i la gestora de fons APG, accionistes de la companyia belga Interparking, per a la venda de Saba -operadora d'aparcaments de la qual CriteriaCaixa és propietària al 99,52%- a Interparking.

Avui també es parla de BBVA i Sabadell. BBVA ha reconegut que hauria de vendre part o tota la seva participació en Sabadell si la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) decideix no autoritzar la fusió i aquest dictamen es coneix després de finalitzar el període d'acceptació de l'OPA, segons es recull a la segona actualització del fullet de l'OPA remesa a la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les sigles en anglès).

Fora del nostre país, i en contrast amb el que ha passat amb ASML, el fabricant de xips taiwanès TSMC ha publicat uns comptes del tercer trimestre que han superat estimacions.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0853 dòlars (-0,07%). El petroli està molt pla, amb el Brent als 74,16 dòlars i el WTI, als 70,36 dòlars.

L'or puja un lleu 0,17% (2.695 dòlars) i la plata baixa un 0,90% (31,68 dòlars).

El bitcoin cotitza als 67.123 dòlars i l'ethereum, als 2.622 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,036%.

contador