ep archivo   paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX tanca amb lleugeres caigudes (-0,18%, 12.286 punts), igual que la resta d'índexs europeus, després que la Xina hagi anunciat una nova pujada d'aranzels als Estats Units. Dins del selectiu espanyol, Solaria, Unicaja i Redeia es troben entre els millors valors al tancament i Fluidra i IAG, entre els pitjors.

  • 12.949,700
  • 0,25%

SETMANA FRENÈTICA

Tot i això, la pressió persisteix sobre el mercat després que la Xina hagi respost als EUA pujant els aranzels al 125% a partir de demà, alhora que ha dit que ja no els elevarà més perquè, amb això, el dany ja està fet.

Els inversors arriben així al final d'una setmana frenètica, marcada per moviments extremadament bruscos, volatilitat desbordant, constants sorpreses al voltant de decisions aranzelàries...

Les darreres jornades han estat absolutament condicionades per l'entrada en vigor dels aranzels recíprocs de Donald Trump dimecres, 9 d'abril, i pel posterior ajornament, amb l'impacte que tot això ha tingut als principals índexs.

Els inversors han travessat una setmana especialment intensa, marcada per l'entrada en vigor dels aranzels recíprocs de Donald Trump dimecres, 9 d'abril, i pel posterior ajornament, amb l'impacte que tot això ha tingut als principals índexs.

Les borses han reaccionat amb fortes oscil·lacions al compàs dels anuncis sobre aranzels realitzats pels Estats Units, generant un entorn de negociació altament complex. En aquest context, operar als mercats s'ha tornat una tasca molt arriscada: tan fàcil és obtenir guanys ràpids amb els rebots, com perdre-ho tot (una cosa segurament més probable) amb les caigudes.

Alguns experts han advertit aquesta setmana que les pujades recents podrien ser simplement el "rebot del gat mort", per la qual cosa recomanen reduir dràsticament l'exposició al risc en aquest terreny minat per la incertesa aranzelària. Altres analistes suggereixen aprofitar les alces a Wall Street per desfer posicions i redirigir inversions cap a altres mercats, com els europeus. En general, hi regna una actitud d'extrema cautela: encara que la setmana tanca amb una treva temporal -els aranzels dels EUA a la resta del món (excepte la Xina) han estat suspesos durant 90 dies, igual que els aranzels de la UE als EUA-, el cert és que la setmana que ve podria portar tota mena de sorpreses.

Serà molt interessant veure com el mercat assimila aquesta quantitat d'inputs: els anuncis gairebé diaris d'aranzels i l'allau de resultats

L'esperança ara és que aquests 90 dies serveixin com una finestra d'oportunitat per negociar i arribar a acords que redueixin les tensions. Tot i això, confiar que tot transcorrerà sense contratemps seria d'il·lusos. Els experts adverteixen que, durant aquests 90 dies, i probablement durant molt més temps, els aranzels continuaran sent el tema central als mercats i a l'agenda internacional.

En aquest context, Wall Street va tornar ahir a caure amb força (Dow Jones, -2,50%; S&P, -3,46%; Nasdaq, -4,32%) després de la pujada històrica de dimecres després d'anunciar Trump la pausa als aranzels. Mentrestant, Europa va acabar en positiu, amb grans alces (encara que lluny de màxims del dia), després de cotitzar aquesta mateixa treva. Els índexs nord-americans cotitzen en aquest moment amb molta volatilitat i signe negatiu.

Tot i una setmana tumultuosa, els tres principals índexs nord-americans estan en camí d'aconseguir sòlids guanys en aquest període. L'S&P 500 es perfila per a un avanç del 3,8%, el millor exercici setmanal des del novembre. El Nasdaq apunta a un guany del 5,1%. El Dow va camí a un augment del 3,3% des del començament de la setmana.

A l'Àsia, després d'una setmana també summament intensa, avui tornen les caigudes al Nikkei, que va retallar amb força dimecres i va pujar amb ganes aquest dijous. L'índex nipó es deixa un 3%. Les borses xineses, per la seva banda, estan rebotant. La Xina ha posat en marxa mesures per evitar l'impacte dels aranzels de Trump, que, després de ser elevats en repetides ocasions, han quedat al 145%.

LA CLAU HAN ESTAT ELS BONS

És rellevant destacar la notícia sobre la venda de bons del Tresor nord-americà per part de la Xina, revelada aquesta setmana com a possible mesura de represàlia en el marc de les tensions comercials. Aquesta acció es considera una de les principals causes de l'augment en la rendibilitat dels bons nord-americans i la consegüent caiguda dels preus, i es converteix en un dels temes clau dels últims dies. De fet, com hem estat informant durant les sessions anteriors, s'atribueix precisament a aquesta pressió al mercat de deute el canvi de postura de Trump respecte als aranzels.

"La línia vermella van ser els mercats de bons sobirans. Va ser la venda massiva sobtada de bons del Tresor nord-americà els últims dies, cosa que finalment va fer que Donald Trump fes un pas enrere en la seva estratègia aranzelària. No li va importar la caiguda del mercat d'accions, ni l'onada d'aversió al risc global, i probablement es va alegrar en veure com es desplomaven els actius xinesos i el petroli. Però la liquidació als bons del Tresor dels EUA va elevar la pressió a un nivell que aparentment es va tornar insuportable, fins i tot per a Trump", escriuen els experts.

I ARRIBEN ELS RESULTATS...

Per si tot això fos poc, comença la temporada de resultats. Serà molt interessant veure com el mercat assimila aquesta quantitat d'inputs: els anuncis gairebé diaris d'aranzels de Donald Trump i l'allau de comptes empresarials. Com sabeu, en poc temps (finals d'abril, principis de maig), una quantitat ingent de companyies anunciarà xifres. L'activitat, doncs, serà intensíssima a partir d'ara.

Els experts diuen que l'atenció estarà posada en les previsions més que als resultats en si. La clau, assenyalen, serà quant es retallin aquestes previsions, i si això ja està reflectit en les caigudes recents del mercat.

Aquest divendres es coneixen les xifres de Wells Fargo, Morgan Stanley, JP Morgan i BlackRock.

A més, atents a la sessió a dades macro rellevants, entre les quals destaquen el PIB del Regne Unit del febrer (sorprèn amb una pujada mensual del 0,5%), els IPC finals d'Alemanya i d'Espanya del març.

A l'altra banda de l'Atlàntic, l'agenda també ha incorporat referències destacades com ara els preus de producció del març, que han sorprès a la baixa amb una caiguda al 2,7%. Tot i que el mercat s'ha centrat en les expectatives d'inflació a 12 mesos que recull la Universitat de Michigan en el sondeig sobre la confiança del consumidor, que s'han disparat fins a màxims del 1981.

L'IBEX FRENA LA SANGRIA

L'IBEX ha estat força tranquil aquest divendres després de sumar ahir un 4,32%. Durant les últimes cinc sessions, el selectiu espanyol "només" es deixa un 1%. És un moviment acumulat força moderat que contrasta amb la brusquedat dels cops de banda diaris.

Dilluns, enmig de les notícies que assenyalaven que Donald Trump no negociaria els aranzels, l'IBEX es va enfonsar un 5,12%, dimarts, va rebotar un 2,37%, dimecres, amb els tires i afluixes entre els EUA i la Xina, va caure un 2,22%, i dijous va tornar a pujar amb força, un 4,32%, després de la pausa aranzelària.

Amb les pujades d'ahir, l'índex aconsegueix anul·lar el buit baixista de dilluns passat, cosa que és un senyal per a l'optimisme.

"El selectiu aconsegueix respectar la mitjana de 200 sessions. Això li permet mantenir intacta la tendència del mitjà i llarg termini. A curt termini, el primer nivell de resistència es troba als 12.810 punts, màxims d'aquest mateix dijous. Quan aconsegueixi superar aquests preus, és molt probable que puguem veure una tornada als màxims anuals", indiquen els analistes.

Per sota, el suport clau es troba als 11.589 punts. "No veurem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus".

ALTRES MERCATS: NOUS MÀXIMS HISTÒRICS DE L'OR

En aquest context absolutament marcat per la incertesa, l'or, actiu refugi per excel·lència, acaba la setmana marcant nous màxims històrics. Puja un 2,4%, fins als 3.253 dòlars l'unça. La plata avança un 4,1%, fins als 32 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys torna a pujar i se situa ara al 4,52%.

El petroli ha viscut una setmana de caigudes intenses i ha baixat fins als 60 dòlars i fins i tot per sota d'aquest nivell en el cas del West Texas. Ara cotitza als 60,5 dòlars el barril WTI, i als 63,75 dòlars el barril Brent.

El bitcoin ha registrat anades i vingudes aquesta setmana. Ara se situa als 82.400 dòlars.

Noticias relacionadas

contador