
L'IBEX ha tancat dijous amb caigudes (-1,19%, 13.191 punts) després de conèixer els detalls dels aranzels recíprocs de Donald Trump, però ha retrocedit de manera menys important que la resta de borses europees (-2% de mitjana). Dins del selectiu espanyol, els pitjors han estat els bancs, pel risc que la situació provoqui una recessió, les acereries i IAG. Al costat positiu, les energètiques (Solària, Iberdrola, Acciona Energia...) i les socimis (Colonial) pugen amb força. Grifols s'ha desinflat després que la família hagi confirmat converses amb Brookfield.
- 11.797,600
- -2,22%
Tot Europa s'ha vist pressionada pels aranzels que va anunciar Donald Trump ahir dimecres, al tancament de Wall Street. A Espanya, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet públic un pla de 14.100 milions per protegir l'economia de les tarifes. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europa, ha avisat que la UE aplicarà contramesures si les negociacions fallen.
I mentre això passa a aquest costat de l'Atlàntic, els índexs de Wall Street cedeixen amb moltíssima força (-4% de mitjana). Atents a algunes empreses concretes, com Apple i Nike, que es desplomen pels aranzels imposats a l'Àsia i l'impacte d'aquests a la cadena de subministrament. Adidas s'enfonsa per sobre del 10% a Alemanya per aquest mateix motiu.
El president dels Estats Units va anunciar ahir a la nit, en primer lloc, un aranzel base del 10% a les importacions de tots els països, excepte Canadà i Mèxic, que entrarà en vigor aquest 5 d'abril. En segon lloc, la majoria dels principals socis comercials, excloent-ne el Canadà i Mèxic, enfrontaran un aranzel addicional equivalent a la meitat de la relació entre el dèficit comercial bilateral dels EUA amb el país i les importacions nord-americanes des d'aquest país. Aquesta segona part entrarà en vigor el 9 d'abril i dona com a resultat les tarifes següents: la Xina, 34%; UE, 20%; Japó, 24%; Índia, 26%; Vietnam, 46%; Regne Unit, 10%.
En aquest sentit, l'FTSE 100 britànic també ho ha fet millor que la resta, amb retallades de l'1,7%.
A Àsia, les caigudes s'han imposat clarament aquesta matinada. El Nikkei del Japó ha perdut un 2,77%, mentres que el Hang Seng de Hong Kong es deixa un 1,66%.
VALORACIONS: 'A L'EXTREM MÉS AGRESSIU'
"El 'Dia de l'Alliberament' va portar els EUA a imposar considerables aranzels recíprocs, situats a l'extrem més agressiu de les expectatives del mercat, cosa que va provocar un moviment d'aversió al risc. Avui, ens espera una agenda plena de dades i les contínues repercussions dels aranzels", escriu Michael Brown, analista sènior de Pepperstone.
"Si esperàveu que el 'Dia de l'Alliberament' portés més certesa i claredat al front comercial, i que aquest assumpte quedés tancat des de la perspectiva del mercat, és probable que hagueu quedat profundament decebuts", afegeix.
Per la seva banda, Chris Beauchamp, analista en cap de mercat d'IG, indica que "l'àmplia gamma d'aranzels suposa un cop dur per al sistema de comerç mundial, ja que els Estats Units imposa fortes taxes als seus principals socis comercials. La notícia ha provocat una forta caiguda dels futurs. (...) Aquest escenari és molt pitjor del previst. Les perspectives per als mercats borsaris semblen ombrívoles”.
Susannah Streeter, directora de mercats a Hargreaves Lansdown, mostra una opinió més constructiva i diu que "això aportarà més claredat a les previsions econòmiques, l'estratègia empresarial i les decisions d'inversió".
"No obstant", afegeix, "encara no és clar fins a quin punt altres països podrien prendre represàlies amb aranzels ni com es podria intensificar la guerra comercial. Tampoc no hi ha certesa sobre l'impacte negatiu en la confiança del consumidor i les perspectives de creixement, tant als Estats Units com a l'economia mundial".
"Així mateix", conclou aquesta experta, "a causa de l'historial de Trump de canvis de política aparentment improvisats, encara hi ha la possibilitat que es produeixin noves sorpreses".
DADES RELLEVANTS
Avui els mercats cotitzen tot això, però també estan molt pendents de les dades macro. Atents als PMI serveis i compostos del març a Europa (el d'Espanya cau a 54,7 des de 56,2) i més tard s'ha conegut el PMI serveis dels Estats Units, que es frena al març, però encadena nou mesos d'expansió.
A la Xina, el PMI serveis Caixin de març millora a 51,9 des de 51,4, situant-se per sobre de la previsió de 51,5. Per la seva banda, el Japó ha publicat també el PMI serveis de març, que empitjora fins a 48,3 des de 49,0, aprofundint al territori de contracció.
A això cal sumar la publicació de l'índex de preus de producció de la zona de l'euro del febrer (augmenta un 0,2%), les actes del Banc Central Europeu, les sol·licituds d'atur als EUA (baixen més el previst) i l'ISM no manufacturer del març als EUA.
Al pla empresarial, hi ha diverses empreses del Continu que han estat protagonistes. Squirrel puja després de presentar el seu Pla de Negoci, en què preveu duplicar el seu EBITDA proforma el 2026. A més, PharmaMar ha aconseguit un acord amb Merck sobre Zepzelca al Japó que li reportarà fins a 53 milions. Per part seva, Clínica Baviera ha estat notícia perquè els propietaris han venut un 8% de la companyia amb un descompte del 8,7%.
ALTRES MERCATS: FORTA REACCIÓ DEL PETROLI, DEL DÒLAR...
En altres mercats, el petroli Brent cau un 6,8% (69,83 dòlars) i el West Texas baixa un 7,4% (68,34 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 1,86% (1,1057 dòlars), i l'unça d'or cau un 1,08% (3.131 dòlars) després de renovar ahir màxims.
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,059% i el bitcoin cotitza als 81.900 dòlars.