ep archivo   el tesla model 3 alcanza las 1000 unidades vendidas en junio y sigue siendo el
TESLA - Archivo

Les accions de Tesla cauen un 10% a Wall Street després que el fabricant de vehicles elèctrics reportés uns resultats del segon trimestre que no han satisfet les expectatives de consens. La companyia ha registrat entre abril i juny un benefici net de 1.478 milions de dòlars, xifra que representa una caiguda del 45% en relació amb el mateix període de l'any passat.

Això es tradueix en un benefici per acció de 0,42 dòlars, lluny dels 0,78 dòlars per títol del segon trimestre del 2023. A més, el BPA ajustat ha estat de 0,52 dòlars, per sota de les previsions de consens, que n'anticipaven guanys de 0,62 dòlars per acció.

Tot i això, la companyia sí que ha satisfet les expectatives del mercat amb la seva xifra de negocis, que ha crescut un 2% des del mateix període del 2023, per assolir els 25.500 milions, mentre que el consens d'analistes esperava 24.770 milions de dòlars.

Els ingressos procedents del negoci d'automòbils han caigut un 7% des del segon trimestre de l'any passat, fins als 19.878 milions, mentre que la facturació del segment d'energia s'ha duplicat i ha aportat 3.014 milions al total. Els 2.608 milions restants corresponen a "serveis i altres ingressos", una partida que ha ofert una millora interanual del 21%.

"Al segon trimestre, vam aconseguir ingressos trimestrals rècord malgrat un entorn operatiu difícil. El negoci d'emmagatzematge d'energia continua creixent ràpidament, establint un rècord al segon trimestre amb 9,4 GWh d'implementacions, cosa que resulta en ingressos rècord i guanys bruts per al segment en general", detalla la companyia.

L'empresa també destaca que el progrés de les seves iniciatives d'intel·ligència artificial (IA) "va continuar al segon trimestre", un període durant el qual Tesla va reduir el preu del sistema de conducció autònoma total (FSD, per les inicials en anglès). La companyia assegura que “aquests programes han demostrat ser reeixits i estan sentant les bases per a una monetització més significativa”.

"Ens centrem a reduir les intervencions amb FSD, alhora que millorem la comoditat de conducció. En particular, llancem una versió d'FSD (supervisada) que es basa principalment en la visió de programari de seguiment per controlar l'atenció del conductor. També augmentem la solidesa del nostre model FSD de propera generació amb substancialment més paràmetres”, detalla.

De cara al futur, la Tesla assegura que "continua avançant" en el desenvolupament de programari i maquinari per al servei de conducció autònoma i també per al robotaxi.

"Optimus està fent la seva primera tasca manipulant bateries en una de les nostres instal·lacions. L'extensió sud de Gigafactory Texas està a punt de completar-se i acollirà el nostre grup més gran d'H100 fins ara", revela.

Pel que fa a les previsions, Tesla assegura que la seva taxa de creixement del volum de vehicles "pot ser notablement menor" que l'aconseguida el 2023, ja que els seus equips "treballen en el llançament del vehicle de propera generació i altres productes".

"Si bé continuem executant innovacions per reduir el cost de fabricació i operacions, amb el temps esperem que els nostres guanys relacionats amb el maquinari vagin acompanyats d'una acceleració de la intel·ligència artificial, el programari i els guanys basats en flotes", conclou.

Alhora, subratlla que "els plans per a vehicles nous, incloent-hi models més assequibles, segueixen encaminats per a l'inici de la producció al primer semestre del 2025".

"Aquests vehicles utilitzaran aspectes de la plataforma de propera generació, així com aspectes de les nostres plataformes actuals i podran produir-se a la mateixa planta de fabricació que la nostra línia de vehicles actual. Aquest enfocament donarà com a resultat una reducció de costos menor del que s'esperava anteriorment, però ens permetrà augmentar prudentment els nostres volums de vehicles de manera més eficient en termes de despesa de capital durant temps d'incertesa”, conclou.

contador