le pen bardella

El partit d'extrema dreta Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès) ha guanyat la primera volta de les eleccions legislatives celebrades a França aquest diumenge, i ho ha fet aconseguint a prop del 30% dels vots, i juntament amb els seus aliats de la Unió de l'Extrema Dreta (UXD), arriba al 33,15%, un resultat històric. La coalició d'esquerres Nou Front Popular ha quedat en segon lloc, amb el 27,99% dels suports, mentre que el bloc centrista del president Emmanuel Macron s'ha hagut de conformar amb la tercera plaça en aconseguir entre un 20,4% dels vots, segons les enquestes. Tot i això, encara caldrà esperar a la segona volta, que se celebra el proper diumenge 7 de juliol, per tenir uns resultats clars. Els experts ja avisen: "Encara està tot per decidir".

Així ho afirma Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, en un comentari de mercat aquest dilluns, en què destaca que "molts dels 577 districtes francesos passaran a una segona volta diumenge que ve, cosa que suggereix que pocs candidats van superar la marca del 50% necessària per eradicar aquesta segona volta electoral”.

A més, el posicionament que han adoptat tant el socialista francès Francois Hollande com el mateix Macron podria fer malbé les aspiracions dels de Le Pen per arribar al poder. I és que el Partit Socialista ha demanat aliances abans de la segona ronda de votació de diumenge, per impedir que l'extrema dreta obtingui una majoria absoluta i pugui formar govern.

Cal destacar que l'esquerra francesa s'ha presentat a aquestes eleccions unida sota la coalició d'esquerres Nou Front Popular (NFP), que ha quedat segona en aquesta primera ronda, i que engloba els partits França Insumisa (LFI), el Partit Socialista, els comunistes i els ecologistes.

De fet, el líder de França Insubmisa (LFI), Jean-Luc Mélenchon, ha anunciat que la coalició d'esquerres retirarà les candidatures allà on han quedat en tercer lloc per evitar una divisió de vots. "En totes les circumstàncies la nostra consigna és clara: ni un vot de més per a l'RN, ni un escó de més per a l'RN".

I Macron també ha demanat una gran associació "demòcrata i republicana" davant de la ultradreta. Tal com ha remarcat, des del partit Ensemble optaran per la mateixa mesura a favor del bloc d'esquerres. "Davant l'Agrupació Nacional és hora d'una àmplia unió clarament democràtica i republicana per a la segona volta", ha declarat el president francès en un comunicat a l'agència AFP.

"El partit de Le Pen ha obtingut el percentatge més alt de vots, però encara li falta la majoria general", destaca Brooks, que creu que el fet que el partit centrista de Macron hagi posat sobre la taula la possibilitat de "fer un pas al costat i deixar pas a l'aliança popular d'esquerra per impedir que Le Pen guanyi el poder" és "un avenç favorable al mercat".

A més, comenta l'experta d'XTB, això fa que la segona volta "sigui més difícil per a Le Pen", ja que l'NFP ha quedat en segon lloc, darrere de l'Agrupació Nacional de Le Pen, de manera que juntament amb els vots del partit de Macron l'aliança d'esquerra “tindria una oportunitat creïble contra RN”.

"Haurem de veure si aquesta campanya electoral dels centristes i de l'esquerra realment els col·loca en una posició forta", assenyala Brooks, que recorda que segons les dades de la votació d'aquest diumenge, l'extrema dreta podria guanyar entre 230 i 280 escons al parlament francès, de manera que no aconseguiria una majoria absoluta i això podria conduir a un parlament sense consens. I és que un partit en necessita 289 per obtenir la majoria absoluta, ja que el total d'escons de l'Assemblea Nacional és de 577.

Tot i que això, segons la seva opinió, "seria un millor resultat des de la perspectiva del mercat, en comparació amb una victòria absoluta de l'RN". I és que "al mercat li preocupa que Le Pen i companyia puguin augmentar la pressió fiscal sobre França i adoptar polítiques que inclouen reduir l'edat de jubilació i adoptar una línia dura en matèria d'immigració, cosa que podria augmentar l'actual dèficit pressupostari de França del 5,5%”.

Com creu Brooks, un parlament sense majoria "podria dificultar que es faci alguna cosa a França" tan radical, que "és exactament el que els agradaria als mercats".

"LA TEMPESTA ELECTORAL ESTÀ LLUNY D'ACABAR"

Altres experts també s'han expressat a la mateixa línia. És el cas, per exemple, d'Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, que diu que "la tempesta electoral francesa està lluny d'acabar". Segons aquesta experta, el ral·li de l'RN "pot no ser segur", i és que encara hauria d'aconseguir la majoria absoluta a la segona volta.

A Danske Bank destaquen que "a causa de la participació electoral rècord, aproximadament 300 districtes electorals tindran tres candidats a la ronda final", encara que atès que tant Macron com el líder d'esquerra Mélenchon "s'han compromès a retirar candidats en les properes 48 hores per a derrotar l'RN", els experts del banc danès creuen que "l'escenari més probable és el d'un parlament sense consens a l'Assemblea Nacional després de la segona volta".

"El resultat més probable és que cap partit aconsegueixi una majoria absoluta", remarquen aquests analistes, i recorden que els candidats ara tenen 48 hores per retirar-se "en allò que promet ser un període d'intenses negociacions el seguiment de les quals és crucial".

Des de Berenberg també apunten que aquest escenari "no és pitjor del que s'esperava", i és que tot i que l'extrema dreta ha guanyat la primera volta de les eleccions parlamentàries franceses, "el resultat de la segona volta del 7 de juliol i la mesura que l'RN pot influir en la política interna francesa segueixen estant molt oberts”.

"Un parlament sense majoria continua sent el resultat més probable", opinen els estrategs de la companyia alemanya, i assenyalen que "si bé és possible que l'RN encara obtingui la majoria absoluta d'escons a la segona volta, això ara sembla fins i tot una mica menys probable que abans", tenint en compte que el recompte de vots del partit de Le Pen ha quedat aproximadament 2 punts per sota del que havien projectat les enquestes.

contador