openai chatgpt

L'empresa d'intel·ligència artificial (IA) OpenAI dispara la seva valoració. La companyia dirigida per Sam Altman podria aixecar més de 6.500 milions de dòlars en una nova ronda de finançament i elevar-ne el valor per sobre dels 150.000 milions de dòlars. Aquesta valoració la situaria a l'alçada de companyies com Goldman Sachs, Total Energies, Morgan Stanley, Walt Disney Company o Uber, entre d'altres.

Segons informa Bloomberg, la companyia emergent, que consolidaria la seva posició com una de les reines de la IA, també està en converses per recaptar 5.000 milions de dòlars en deute dels bancs en forma d'una línia de crèdit renovable. Altres tecnològiques com Meta, Alibaba o Uber han recorregut a aquest tipus de línies de crèdit abans de fer una oferta pública de venda (OPV).

Cal recordar que OpenAI va tancar fa uns mesos una operació en què els treballadors van poder vendre part de les seves accions de la companyia, cosa que va permetre valorar l'empresa nord-americana en 86.000 milions de dòlars. Fa un parell de setmanes, una informació de The Wall Street Journal indicava que la ronda de finançament elevaria el valor de l'empresa per sobre dels 100.000 milions de dòlars, però la forta demanda d'eines d'IA han fet que el valor d'OpenAI es dispari.

Tècnicament, els inversors no tenen accions d'OpenAI, que és una organització sense ànim de lucre. En canvi, inverteixen diners en una filial amb ànim de lucre i tenen dret a una part dels beneficis d'aquesta entitat.

Bloomberg també ha indicat que aquesta ronda de finançament estarà liderada per Thrive Capital. Thrive, una empresa amb seu a Nova York fundada fa 15 anys per Josh Kushner, manté una relació estreta amb OpenAI i el seu director executiu, Sam Altman, ha invertit diversos centenars de milions de dòlars en l'empresa des de l'any passat. Apple i Microsoft, que hi ha invertit més de 10.000 milions de dòlars, també hi participaran.

Al costat d'Nvidia, OpenAI s'ha convertit per mèrits propis en un dels protagonistes al camp de la intel·ligència artificial. El llançament del seu chatbot ChatGPT a finals del 2022 va ser un dels principals motius que ha impulsat el 'ral·li' de les tecnològiques des de llavors. La irrupció de ChatGPT ha fet que altres gegants tecnològics com Google hagin redoblat els seus esforços al camp de la IA per no quedar-se enrere.

Tot i això, no tot ha estat positiu en els últims temps a OpenAI. L'empresa emergent, que és dependent d'una organització sense ànim de lucre, va acomiadar breument Altman a finals de l'any passat. Encara que va recuperar el lloc uns dies després, Microsoft va contractar Altman i va reforçar els seus vincles amb el directiu i la companyia. Al juliol, Microsoft va renunciar a un lloc d'observador al consell d'OpenAI, assenyalant que havia vist "progressos significatius", alhora que subratllava la confiança en la direcció de l'empresa i no considerava necessari el lloc.

En una nota enviada als treballadors el mes passat, la directora financera d'OpenAI, Sarah Friar, va afirmar que el finançament cobrirà les necessitats de potència informàtica i altres despeses operatives. En aquest escrit, al qual va tenir accés Bloomberg, Friar també indicava que l'empresa emergent té previst permetre als treballadors vendre part de les seves accions en una OPV a finals d'aquest any.

Cal assenyalar que altres companyies dedicades a la intel·ligència artificial protagonitzen grans rondes de finançament. xAI, la companyia creada per Elon Musk, va captar 6.000 milions de dòlars al maig, cosa que va augmentar la valoració de l'empresa fins als 24.000 milions de dòlars. Així mateix, Safe Superintelligence, creada pel cofundador i antic científic en cap d'OpenAI, Ilya Sutskever, va aixecar 1.000 milions de dòlars aquest mateix mes.

Noticias relacionadas

contador