dl jerome powell generic 20240326 1
Sharecast / public domain image

El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, ha celebrat aquest dimarts, durant la seva participació en un panell del Fòrum de Sintra, el "progrés" aconseguit en matèria d'inflació, tot i que ha demanat més "confiança" sobre el retorn de la inflació a la meta del 2% per iniciar les retallades de tipus.

"Hem avançat força i hem tornat a situar la inflació de camí cap al nostre objectiu", ha assenyalat Powell, que s'ha negat a donar una resposta precisa sobre el mes d'inici de les retallades de tipus.

En aquest sentit, ha assegurat que l'organisme necessita veure més dades com les del passat IPC del maig, que van mostrar una caiguda de la taxa general i de la subjacent al 2,6% en taxa interanual, per acumular la confiança que està buscant.

"L'última lectura d'inflació i l'anterior, en menor mesura, suggereixen que estem tornant al camí desinflacionari. Volem tenir més confiança que la inflació està baixant de manera sostenible cap al 2% abans de començar el procés de reducció", ha agregat.

Alhora, ha destacat que la fortalesa mostrada fins ara per l'economia nord-americana i pel seu mercat laboral concedeixen al banc central "la possibilitat" d'observar i analitzar les dades sense pressa abans de prendre una decisió.

Sobre el mercat laboral, ha destacat que "s'està refredant", per això considera que, als nivells actuals, no suposarà un obstacle per al descens futur de la inflació.

"Al merament laboral dels EUA hem vist un moviment substancial cap a un millor equilibri. Ara tenim una ràtio de desocupació que es mou cap a nivells més sostenibles. El mercat laboral s'està refredant, i ho estem vigilant acuradament, però no sembla que s'estigui escalfant o que representi un problema per a la inflació", ha conclòs.

Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, destaca que "les declaracions del president de la Reserva Federal, Powell, al fòrum anual de Sintra del BCE aquesta tarda han semblat al marge, una mica més moderades que les realitzades últimament".

"Comentaris d'aquest tipus semblen obrir encara més la porta a una retallada de taxes al setembre, especialment ara que Powell també assenyala el risc associat a esperar massa per fer la primera reducció de taxes. Un informe d'ocupació més feble del que s'esperava divendres, si es complís, probablement consolidaria encara més els arguments a favor d'aquesta retallada, a què els mercats assignen una probabilitat d'aproximadament el 70%, potser una mica insuficient", afegeix.

Noticias relacionadas

contador