ep archivo   empleados trabajan en la cadena produccion de la fabrica de seat en martorell
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El sector manufacturer espanyol va experimentar un repunt al setembre. "Espanya és i segueix sent un cas atípic entre els principals països de la zona euro. El sentiment al sector manufacturer espanyol ha millorat, amb un índex PMI que indica un creixement accelerat".

"Es tracta d'esdeveniments realment sorprenents, ja que la tendència als mesos anteriors havia apuntat clarament cap a l'estancament", apunten des de Hamburg Commercial Bank.

Així, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol es va situar el 53 al setembre. Aquesta xifra va ser superior a la de 50,5 registrada a l'agost i va assenyalar el creixement més gran de les condicions operatives des del maig. L'índex PMI també s'ha mantingut per sobre del nivell d'absència de canvis de 50, que separa el creixement de la contracció, per vuitè mes consecutiu.

En detall, la pujada de l'índex PMI va reflectir principalment els sòlids augments tant de la producció com de les noves comandes.

Pel que fa a la producció, les dades del setembre van marcar un retorn al creixement després de la lleugera caiguda observada a l'agost, mentre que en el cas de tant la producció com les noves comandes, els ritmes d'expansió van ser els millors observats des del maig. Els fabricants van informar que la demanda del mercat i les campanyes positives de productes havien apuntalat el creixement.

A més, aquest fet es va reflectir en les noves comandes d'exportació, que van augmentar per setè mes consecutiu. L'augment de les vendes i de les necessitats de producció va encoratjar les empreses a incrementar la seva activitat de compres al setembre. L'augment de les compres va ser el millor en quatre mesos i en part va reflectir projeccions positives per a la producció, ja que les empreses van optar per reforçar les seves existències de compres en previsió del creixement. Per tant, els estocs d'insums van augmentar al ritme més fort en 25 mesos.

Per part seva, les xifres de dotació de personal també van augmentar a un ritme sòlid i van ser les millors en tres mesos. Tot i això, les empreses encara van informar de certa pressió en la capacitat productiva i les comandes pendents de realització es van acumular al ritme més ràpid des del maig.

Pel que fa als preus, hi va haver un nou increment en els costos dels insums enmig d'alguns informes de preus més alts de les primeres matèries. Tot i això, l'augment net dels costos dels insums va ser marginal i el més feble des del febrer, enmig d'evidències que la demanda lenta del mercat i la competència estaven limitant el poder de fixació de preus dels proveïdors.

Això va ser malgrat els informes que l'escassetat d'estocs va conduir una vegada més a un deteriorament en el termini de lliurament dels proveïdors. Les forces competitives van portar els fabricants a reduir les tarifes per primera vegada des de l'abril. La marcada caiguda dels preus cobrats pels productors, que va ser la més pronunciada des del desembre del 2023, també va reflectir l'excés d'estocs als magatzems de les empreses. Les darreres dades van mostrar que els estocs de productes acabats van augmentar al ritme més ràpid des de l'abril del 2022.

Per acabar, els enquestats preveuen que la producció augmentarà en el termini de dotze mesos respecte als nivells actuals. El sentiment es va veure recolzat per les expectatives d'una millora de la demanda al mercat, un entorn geopolític més estable i llançaments planificats de nous productes. L'optimisme en general va ser el més alt en quatre mesos, encara que al setembre es va mantenir lleugerament per sota de la tendència.

A Hamburg Commercial Bank comenten que "la confiança empresarial ha millorat significativament al setembre. Després d'haver caigut per sota de la mitjana històrica a l'agost, les expectatives futures han experimentat un fort repunt. Les raons clau d'aquesta millora inclouen els llançaments de nous productes i l'esperança d'unes condicions polítiques més estables".

"A causa de l'increment de la producció i l'augment de l'optimisme, els fabricants espanyols també han augmentat els seus nivells de personal. Aquesta tendència positiva indica que ara les empreses afronten els propers mesos amb més confiança", destaquen.

contador