dl jerome powell generic 20240326 5
Sharecast / public domain image

El Premi Nobel d'Economia Joseph Stiglitz ha afirmat que la Reserva Federal (Fed) hauria de retallar els tipus d'interès en mig punt a la propera reunió.

Guardonat amb el Premi Nobel el 2001 per la seva anàlisi dels mercats, Stiglitz ha acusat el banc central nord-americà d'anar "massa lluny, massa ràpid" amb l'enduriment de la política monetària i d'agreujar el problema de la inflació.

Segons aquest economista, era "realment important" que la Fed hagués normalitzat abans els tipus d'interès. A més, aquest expert creu que el banc central va cometre un error molt important en mantenir el tipus de préstec de referència a prop de zero durant un període tan llarg des del 2008.

"Però després van anar més enllà d'això fins on han estat els tipus d'interès, i vaig pensar que això posava en risc l'economia per molt poc benefici, probablement empitjorant en realitat la inflació, irònicament, perquè si s'examinen més detingudament les fonts de la inflació, un gran component n'era l'habitatge", ha explicat Stiglitz en una entrevista concedida a CNBC en el marc del Fòrum anual Ambrosetti celebrat a Cernobbio (Itàlia).

"Si pensem com abordar el problema de l'escassetat d'habitatge, que augmenta el preu de la inflació, creiem que apujar els tipus d'interès dificultant als promotors immobiliaris la construcció de més cases, als propietaris la compra de més cases, resoldrà l'escassetat d'habitatge? No, va exactament a la direcció equivocada", ha afegit el Nobel d'Economia del 2001.

En conseqüència, Stiglitz afirma que la Fed “ha contribuït al problema de la inflació”. "No estan analitzant les coses, crec, amb la profunditat que haurien de fer. Els seus models els diuen que es fixin en les debilitats de l'economia i per tant hauríem de baixar els tipus d'interès", ha sentenciat.

De la mateixa manera, Stiglitz ha afirmat que, si fos responsable de la política monetària de la Reserva Federal, votaria a favor d'una retallada més gran dels tipus a la reunió de setembre "perquè crec que han anat massa lluny, i en realitat ajudaria a la qüestió de la inflació i l'ocupació".

Cal assenyalar que el mercat està dividit sobre quina serà la magnitud de la retallada de la Fed aquest mes de setembre. Les últimes dades de l'eina FedWatch de CME donen més opcions a una retallada de 25 punts bàsics, tot i que la probabilitat que la baixada sigui de 50 punts bàsics ha augmentat en 10 punts percentuals la darrera setmana i se situa per sobre del 40%.

No són pocs els analistes que opinen que una retallada de 50 punts bàsics no seria positiva. George Lagarias, economista en cap de Forvis Mazars, assenyala que una retallada d'aquesta magnitud podria espantar els mercats financers i enviar un missatge equivocat sobre el risc imminent de recessió. "Per tant, seria molt perillós que ho fessin sense una raó específica. Llevat que hi hagi un esdeveniment, una cosa que pertorbi els mercats, no hi ha raó per al pànic", ha apuntat.

Noticias relacionadas

contador