L'IBEX s'ha capgirat als últims compassos de la sessió i ha tancat amb caigudes moderades que l'han deixat a punt de perdre els 11.800 punts (-0,32%, 11.805 punts). La resta de grans borses europees, a excepció de l'FTSE 100 britànic, també han caigut amb contenció. Dins del selectiu espanyol destaquen els avenços de CaixaBank i la resta de bancs (només Santander ha tancat en vermell), a més d'Acciona, Acciona Energía i Solaria. Al costat de les retallades, Ferrovial, Rovi, Puig i Aena han estat els pitjors.
- 11.805,100
- -0,32%
Ja sabeu que s'interpreta que un triomf de Trump seria més inflacionista i més favorable per a les borses, ja que ha promès retallades d'impostos, al contrari que Kamala Harris, que planeja apujar-los. Caldrà veure què passa finalment i estar molt pendents de la reacció del mercat, des del VIX fins als bons, passant pel dòlar, la renda variable...
"La pitjor escenari possible per al mercat seria una carrera massa ajustada i un resultat disputat", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
El segon element clau de la setmana serà la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) i de molts altres bancs centrals, com el d'Anglaterra, Suècia, Austràlia o Brasil. S'espera que tots procedeixin a retallar taxes, encara que es preveu que la Fed no incorri en una rebaixa de 50 punts bàsics, com sí que s'anticipava en principi.
"La Fed baixarà el tipus director 25 pb fins al 4,50%-4,75%. Hauria de ser una bona notícia, però no servirà de revulsiu. És un moviment totalment descomptat i, a més, Powell endurirà el to davant la fortalesa de la macro nord-americana", comenten els experts de Bankinter.
A més d'això, aquesta setmana es publiquen multitud de resultats empresarials, entre els quals destaquen els de Telefónica, Grifols, ArcelorMittal, Amadeus i Rovi, dijous tots, o els IAG, divendres. A més, també els publiquen moltes altres companyies espanyoles, així com europees i nord-americanes. Després de l'allau de comptes que es va viure la setmana passada, aquests dies segueix l'allau, encara que amb una mica menys d'intensitat.
Avui han anunciat xifres Prosegur a Espanya i Ryanair a Europa, amb una caiguda del benefici del 18% per a aquesta última per la baixada de tarifes. Al pla empresarial, destaquen les pujades en Burberry per una possible oferta de compra del grup italià Moncler.
Al pla macro, aquest dilluns es publiquen els PMI manufactureres d'octubre d'Europa. A Espanya, accelera fins a 54,5 des del 53 anterior, màxims des del febrer del 2022.
ESPANYA, A PORTADA DE 'BLOOMBERG'
Mentre tot això passa, Espanya viu una tragèdia sense precedents enmig de la indignació de la ciutadania, que no entén la manera com el Govern està afrontant el desastre provocat per la dana.
Bloomberg porta avui a portada el que va passar aquest cap de setmana a la visita dels Reis, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, a la localitat de Paiporta, quan el poble, indignat, va carregar contra ells.
"El rei i el primer ministre d'Espanya van arribar al lloc d'una tragèdia nacional, rebuts per una multitud hostil que corejava 'assassins' i els llançava fang. Mentre Felip VI va continuar caminant i va parlar amb els supervivents, Pedro Sánchez, en canvi, es va ficar ràpidament al seu cotxe negre mentre els manifestants el seguien, cridant insults, picant les llantes i colpejant la finestra".
"El contrast entre els dos -un es va quedar, l'altre va fugir- va ser evident, i la imatge no podria ser més condemnatòria per al líder socialista, conegut com un dels polítics més astuts d'Europa", assenyala Bloomberg.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0887 dòlars (+0,48%). El petroli puja més del 2% després de la decisió de l'OPEP+ d'endarrerir un mes l'augment de producció previst per al desembre.
L'or cedeix lleument (2.746 dòlars) i la plata perd un 0,3% (32,58 dòlars).
El bitcoin ronda els 68.000 dòlars i l'ethereum cotitza als 2.420 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,301%.