ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de febrero de 2024 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb caigudes moderades aquest dimecres (-0,39, 13.432%), mentre que la resta de borses europees també cedeixen de manera més important. Dins l'índex destaquen els avenços en Repsol i ACS i les retallades en Grifols i ArcelorMittal.

  • 13.309,300
  • -0,84%

Tot i això, el selectiu i la resta de places europeus segueixen donant mostres de fortalesa, i el debat que hi ha ara al mercat és doble. D'una banda, la pregunta és si les places del Vell Continent seguiran amb la seva escalada malgrat la inestabilitat que genera la política aranzelària de Donald Trump. I, per altra banda, la qüestió és si les borses nord-americanes es recuperaran de les últimes caigudes provocades per aquesta mateixa inestabilitat.

Tot i que el sentiment majoritari sembla optimista, i són múltiples els experts que confien en la fortalesa econòmica d'Europa (especialment després de les últimes mesures per augmentar la despesa) i de les seves borses, i fins i tot també que Wall Street aconseguirà recuperar-se de les caigudes recents, la veritat és que igualment hi ha dubtes. Bankinter publicava aquest dimarts un informe de perspectives per al segon trimestre clarament pessimista, en què diu que Europa no podrà obviar l'impacte econòmic que provocaran els aranzels i que, tard o d'hora, les places seguiran a les borses de Wall Street i acabaran caient.

En aquest sentit, avui s'ha conegut que Donald Trump s'està preparant per anunciar aranzels als automòbils aquest mateix dimecres, segons informa Bloomberg. El president ha afirmat amb anterioritat que aquests aranzels ajudaran a impulsar el creixement al sector automotriu nacional i obligaran les empreses a traslladar més producció als EUA. Encara no és clar el nivell i l'abast dels aranzels, ni quines exempcions, si n'hi hagués, podrien considerar-se. Tampoc no se sap si els aranzels entrarien en vigor immediatament o de manera progressiva.

Després de conèixer aquesta notícia, Wall Street, que a poc a poc recuperava el to després d'ahir tancar en verd, ara cau amb ganes.

Aquest dimecres s'han publicat dades macro rellevants, entre les quals destaca la inflació del Regne Unit del febrer, que s'ha moderat més del que esperaven els economistes, des del 3% al 2,8%. La taxa subjacent també ha caigut més previst, al 3,5%.

Avui també ha tingut lloc l'anomenada 'Declaració de Primavera' de la ministra britànica d'Economia, Rachel Reeves, que ha assegurat que no hi haurà més pujades d'impostos, alhora que s'ha compromès a un superàvit pressupostari de 9.900 milions de lliures. L'objectiu és "assegurar el futur del Regne Unit en un món que està canviant davant dels nostres ulls". "Si no fem res, estem descartant tota una generació. Això no pot ser correcte. És un malbaratament del seu potencial i del seu futur", ha dit.

A Espanya, s'ha anunciat el PIB definitiu del quart trimestre, amb una pujada del 3,2%, cosa que reafirma el nostre país al capdavant de la zona de l'euro quant a creixement econòmic.

Als Estats Units, aquesta tarda parlaran diversos membres de la Reserva Federal, com Kashkari o Musalem.

"MÉS INDULGENTS QUE RECÍPROCS"

Els inversors s'estan habituant a conviure amb les notícies sobre geopolítica (Ucraïna-Rússia) i aranzels? És probable, o almenys depèn de l'abast de les mateixes.

La Casa Blanca va anunciar aquest dimarts que Rússia i Ucraïna s'han compromès per separat a un alto el foc de 30 dies contra les seves infraestructures energètiques i a "garantir la navegació segura" al mar Negre. També es va acordar evitar l'ús d'embarcacions comercials amb finalitats militars. Tot i això, això no ha tingut especial impacte al mercat.

Fins que hi hagi notícies 'determinants', per dir-ho d'alguna manera, els inversors estan aprenent a relativitzar tots aquests anuncis 'intermedis'.

Passa el mateix amb els aranzels? Probablement. De moment, el mandatari s'ha dedicat a moderar el to i ha dit en una entrevista que els aranzels d'abril "probablement seran més indulgents que no pas recíprocs".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1.079 dòlars. El petroli puja un 1,2% (barril Brent: 73,9 dòlars; barril WTI: 69,88 dòlars).

L'or cedeix lleugerament (3.022 dòlars), al contrari que la plata (34,28 dòlars).

El bitcoin cotitza als 86.700 dòlars i l'ethereum, als 2.016 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,344%.

Noticias relacionadas

contador