ep ayatola ali jamenei
OFICINA DEL LÍDER SUPREMO DE IRÁN - Archivo

El preu del petroli s'estabilitza aquest divendres (Brent: -0,1%; 77,54 dòlars) després de disparar-se aquest dijous un 5%, després dels comentaris de Joe Biden. El president nord-americà va assenyalar que els EUA estaven "discutint" amb Israel un possible atac a instal·lacions petrolíferes de l'Iran. Tot i que les seves declaracions van ser una mica imprecises, van ser suficients per provocar un gran repunt del cru.

"Estem discutint això. Crec que seria una mica, de totes maneres... avui no passarà res", va afirmar Biden després de ser preguntat sobre si permetrien a Israel atacar instal·lacions petrolíferes. "Nosaltres no permetem fer les coses a Israel, nosaltres aconsellem. Seguirem parlant-ne", ha afegit.

Després d'aquestes declaracions, els analistes de Goldman Sachs han assenyalat que el preu del petroli es pot disparar 20 dòlars si es produeix un atac d'aquest tipus.

"Si veiéssim una caiguda sostinguda d'1 milió de barrils per dia a la producció iraniana, veuríem un augment màxim en els preus del petroli al proper any d'uns 20 dòlars per barril", ha explicat Daan Struyven, codirector d'investigació de matèries primeres globals de Goldman Sachs, a CNBC.

Si els membres clau de l'OPEP+, com ara Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs, compensessin en part la producció de l'Iran, la pujada del preu seria d'uns 10 dòlars.

ESTRET D'ORMUZ

D'altra banda, hi ha un altre factor molt important per al petroli, ja que l'Iran controla l'estret d'Ormuz, on passa el 25% del trànsit petrolífer del món.

"En el cas d'una guerra a gran escala, el petroli Brent probablement es dispararia per sobre dels 100 dòlars per barril, i qualsevol possible tancament de l'estret d´Ormuz amenaçaria amb preus de 150 dòlars per barril o més", ha assenyalat BMI Fitch Solutions en una nota publicada dimecres.

Tot i que la probabilitat d'una guerra a gran escala continua sent "relativament baixa", segons aquesta empresa, els riscos d'un pas en fals per part de qualsevol de les parts són ara elevats.

Així, la prima de risc geopolítica del petroli romandrà molt elevada, en espera de com evolucioni el conflicte entre aquestes dues nacions.

Noticias relacionadas

contador