ep archivo   vista general de paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Les borses europees han aconseguit recuperar-se del 'gerro d'aigua freda' que han suposat els febles PMI del mes de novembre. L'IBEX també ha tancat amb guanys moderats (+0,39%, 11.656,60 punts) mentre ha suportat la pressió de tota la banca, que ha baixat entre un 2% i un 4%. A l''impost' del Govern, aprovat ahir, se li han sumat ara les dades macronegatives, que enfosqueixen el panorama de la banca i de l'economia europea en general. Al costat positiu, les alces en Solaria, Merlin, Cellnex i Puig que han equilibrat la balança per impedir que el selectiu caigui.

  • 11.473,900
  • 0,33%

"La reelecció de Trump pot no causar un gran impacte directe en el creixement de la zona de l'euro el 2025 a causa del temps que necessita implementar els aranzels i una probable expansió fiscal gran als EUA, però els riscos a mitjà termini s'inclinen a la baixa si continua amb les polítiques proteccionistes al màxim, amb el risc d'una guerra comercial en tota regla entre la UE i els EUA", adverteixen els experts d'Oxford Economics.

Des d'ING afegeixen que el PMI del novembre "és una altra crida d'atenció per als responsables de les polítiques de la zona de l'euro, que adverteixen que l'economia continua mostrant signes de debilitat. Però després que les xifres del PIB del tercer trimestre mostressin una acceleració, la pregunta és fins a quin punt es prendrà seriosament aquest senyal”.

L'euro cau al nivell més baix en dos anys enfront del dòlar. La divisa comunitària es deprecia un 0,65%, fins als 1,0403 'bitllets verds', després de la debilitat dels PMI de la zona de l'euro.

Cal destacar que s'han publicat altres dades poc encoratjadores. Alemanya ha anunciat el PIB final del tercer trimestre (creix un 0,1%, menys del 0,2% de l'estimació preliminar). A més, les vendes al detall del mes d'octubre del Regne Unit cauen un 0,7%, més del previst.

A Àsia, jornada de signe mixt amb caigudes pronunciades per a les borses xineses. Els inversors han conegut l'IPC del Japó d'octubre. La inflació subjacent, que exclou els preus volàtils dels aliments frescos, va augmentar un 2,3% en comparació amb l'any anterior, lleugerament per sobre del 2,2% estimat. Això és més moderat que el 2,4% registrat al mes anterior. L'IPC general es va situar al 2,3%, enfront del 2,5% del setembre.

A la mala macro se sumen les notícies negatives a l'àmbit empresarial. Així, el fabricant de bateries de cotxes elèctrics més gran d'Europa, Northvolt, s'ha declarat en fallida i ha clavat un nou cop a la indústria del motor europea, que cau al voltant d'un 1% avui divendres.

Amb tot, l'IBEX ha aconseguit sumar un 0,18% durant la setmana. Això després d'unes sessions tranquil·les, però, alhora, marcades per les tensions polítiques a Espanya.

TENSIÓ A ESPANYA

La setmana acaba amb els ressons de la reforma fiscal que va aprovar ahir finalment el Govern amb el suport dels seus socis i que afecta directament bancs i energètiques després de mantenir-se l'impost a la banca i establir un impost a les grans companyies energètiques. Ahir bancs i energètiques van romandre relativament tranquils a la borsa davant un desenllaç que probablement s'esperava i mentre continuen les crítiques des de múltiples àmbits a aquesta mesura de l'Executiu de Pedro Sánchez.

També en la política, la setmana finalitza amb les declaracions de Víctor d'Aldama, que ha acusat bona part del Govern, incloent-hi Sánchez, i ha dit que va pagar 15.000 euros a Santos Cerdán, 250.000 euros a Ábalos i 100.000 euros a Koldo García. Sánchez i el Govern ho neguen tot i caldrà veure si aquest nou escàndol té repercussions en forma del reflex de la imatge que projecta Espanya fora i de l'estabilitat política del país.

EL BITCOIN, AL FIL DELS 100.000

El bitcoin arriba al final de la setmana vorejant els 100.000 dòlars. En concret, cotitza als 98.589 dòlars.

Aquesta última estrebada de la 'cripto' té a veure amb la notícia que s'ha conegut aquesta nit de la marxa del president de la Comissió de Valors i Borsa (SEC) dels Estats Units, Gary Gensler, que ha anunciat que abandonarà el càrrec el 20 de gener, el mateix dia que Donald Trump tornarà a la Casa Blanca per a un segon mandat al capdavant del país.

"La SEC és una agència extraordinària", ha afirmat en una missiva Gensler, que va ser nomenat per Joe Biden el 2021. "El personal i la Comissió tenen una missió molt concreta, centrada a protegir els inversors, facilitar la formació de capital i garantir que els mercats funcionin tant per a inversors com a entitats emissores", ha afegit.

Aquesta marxa facilita els plans de Trump respecte als criptoactius i promoure una regulació menor.

ALTRES MERCATS

El petroli repunta un 1%. El Brent se situa als 74,90 dòlars i el WTI, als 70,92 dòlars.

L'or puja un 1,18% (2.706 dòlars) i la plata avança un 1,14% (31,29 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera al 4,408%.

Noticias relacionadas

contador