
Les elèctriques han pujat a l'IBEX i els bancs han caigut en un escenari de guerra comercial, després dels agressius aranzels anunciats aquest dimecres per Donald Trump, i que anticipen contramesures per part de la Unió Europea i la Xina, entre altres països.
Els valors associats a les matèries primeres, com ArcelorMittal i Repsol, també han cedit posicions, juntament amb les companyies que operen als sectors de consum, lleure i viatges, com Inditex, IAG i Amadeus.
Entre els títols més alcistes, han aparegut valors defensius com Iberdrola, Redeia, Endesa i Enagás.
També han rebotat amb força les socimis com Colonial i Merlin Properties, ja que el mercat descompta més baixades de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE), per contrarestar l'impacte negatiu dels aranzels.
Això beneficia també les companyies d'energies renovables, com ara Solaria i Acciona Energía.
Entre els valors més baixistes, han aparegut Santander, Sabadell, CaixaBank, Bankinter i Unicaja.
LA VALORACIÓ DELS EXPERTS
"Després de l'anunci de Trump, molts dels dirigents dels països afectats van amenaçar amb represàlies, cosa que augura, llevat que s'hi imposi el seny i les negociacions, una guerra comercial en tota regla, el 'pitjor escenari' per als mercats de valors mundials", expliquen des de Link Securities.
"Independentment de com es reparteixin els nous aranzels entre els proveïdors, els clients i els consumidors finals, la realitat és que aquests són inflacionistes i, per això, acabaran tenint un impacte rellevant en el creixement econòmic mundial, amb alguns dels països afectats podent entrar en recessió, així com sobre els marges i resultats de moltes companyies cotitzades", afegeixen.
"Sent-ne, com han catalogat molts analistes, l'escenari aranzelari anunciat per Trump pitjor que el pitjor escenari previst, només cal esperar que, finalment, s'hi imposin les negociacions i que els aranzels esmentats, en el format actual, siguin temporals i acabin moderant-se", conclouen.