l ue devrait autoriser sans condition l offre emmenee par volkswagen sur europcar selon des sources

Cop històric al sector automobilístic. Volkswagen (VW), el fabricant europeu més gran, planeja tancar almenys tres plantes a Alemanya, eliminar desenes de milers de llocs de treball i reduir els salaris en un 10% per la crisi que travessa el sector en general i l'empresa en particular. Seria el primer tancament de fàbriques de la companyia alemanya en 87 anys d'història.

  • 95,600€
  • -0,16%

"La direcció es pren tot això absolutament de debò. Això no és una simple amenaça a la ronda de negociacions col·lectives", ha dit Daniela Cavallo, presidenta del comitè d'empresa de Volkswagen, a centenars de treballadors congregats a Wolfsburg, seu del fabricant alemany. El comitè d'empresa de la companyia representa els treballadors de Volkswagen i ocupa la meitat dels seients al Consell de Supervisió.

Volkswagen té 10 plantes i 300.000 treballadors al país d'origen. Cavallo no ha especificat quines plantes es veurien afectades ni quants dels treballadors de VW seran acomiadats.

El que sí que ha detallat Cavallo és el pla presentat per la direcció, que inclou una reducció salarial generalitzada del 10%, així com congelacions salarials el 2025 i el 2026. Cavallo calcula que els treballadors patiran retallades salarials del voltant del 18% durant aquest període. Els treballadors amb determinats convenis col·lectius també perdrien primes i pagaments addicionals als aniversaris laborals.

A més del tancament de fàbriques, Volkswagen també té intenció de reduir la mida de totes les plantes de fabricació a Alemanya. "En termes concrets, això significa eliminar encara més productes, volums, torns i línies de muntatge senceres molt més enllà del que ja hem fet. Totes les plantes alemanyes de Volkswagen estan afectades per això. Cap d'elles està fora de perill", ha explicat Cavallo.

Així mateix, el comitè d'empresa ha informat que VW planejava externalitzar alguns dels seus departaments a empreses externes o a les seus del fabricant d'automòbils a l'estranger.

El comitè d'empresa i el sindicat alemany IG-Metall s'han oposat fermament a aquestes mesures. De fet, Cavallo ha advertit els executius de VW que tenen dos dies per revertir aquestes propostes i ha insinuat futures vagues. Concretament, la presidenta del comitè d'empresa ha assegurat que Oliver Blume, conseller delegat del fabricant alemany, està "jugant amb el risc massiu que trenquem les negociacions i fem allò que una força laboral ha de fer quan tem per la seva existència".

"No estem tan allunyats pel que fa a l'anàlisi dels problemes. Però estem a milles de distància pel que fa a les respostes", ha sentenciat.

UN PROBLEMA ENQUISTAT

Aquesta notícia marca un punt d'inflexió en el conflicte entre Volkswagen i els seus treballadors, iniciat a principis de setembre després de la rescissió de diversos convenis col·lectius.

Els moviments de Volkswagen es produeixen en un moment molt difícil per a la companyia, immersa en un programa de reducció de costos de 10.000 milions d'euros fins al 2026 a causa de la menor demanda en mercats clau com la Xina i Europa i l'alentiment de les vendes de vehicles elèctrics.

En aquest sentit, l'empresa va llançar una advertència de beneficis a finals de setembre en què advertien d'un entorn de mercat "desafiant i de desenvolupaments que no han complert les expectatives". De la mateixa manera, a l'estiu, Volkswagen va fer marxa enrere als plans d'electrificació i va anunciar una inversió de fins a 60.000 milions en motors de combustió. Així, dels 180.000 milions destinats fins al 2023 a, principalment, la seva nova generació de cotxes elèctrics, un terç aniran a parar a motors de benzina i dièsel.

Anteriorment, el director financer de Volkswagen, Arno Antlitz, havia explicat que la companyia hauria de tancar fàbriques per fer front a aquest dèficit de demanda, que xifrava uns 500.000 vehicles a l'any. "El mercat no hi és", va explicar el directiu, que també va subratllar que l'empresa tenia "un, potser dos" anys per reconduir el seu rumb.

A les últimes setmanes, les advertències de beneficis llançades per la pròpia VW i altres fabricants com BMW, Stellantis o Mercedes-Benz no han fet sinó accentuar la magnitud dels problemes que travessa el sector, especialment a Europa.

"La indústria automobilística europea es troba en una situació molt exigent i greu", va afirmar Blume al setembre. A més, el directiu va destacar que "l'entorn econòmic s'ha tornat encara més difícil i estan entrant nous competidors al mercat europeu". Mentrestant, "Alemanya, en particular, com a lloc de producció, s'està quedant encara més enrere en termes de competitivitat".

contador