ep el ministro de transportes y movilidad sostenible oscar puente interviene en el foro de la nueva
Fernando Sánchez - Europa Press

"Ens plantejarem fer de Renfe una Aena en no gaire temps". Aquesta és l'ambició del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, que ha deixat entreveure una privatització parcial de l'operador públic.

  • 196,700€
  • -2,91%

Segons ha afirmat en un acte de Nova Economia Fòrum, Puente ha definit Aena com un "orgull del Ministeri". La capitalització de la companyia puja a 31.000 milions d'euros, cosa que la converteix en el sisè valor de l'IBEX 35 i en el gestor aeroportuari més gran del món. L'Estat controla Aena a través d'Enaire amb el 51% del capital.

Alguns han interpretat aquestes declaracions com una picada d'ullet a una possible sortida a borsa de la companyia. Renfe està controlada directament pel Ministeri de Transports, tot i que la companyia es troba en una fase de reforma dels seus estatuts, per la qual cosa s'hi podria incorporar alguna modificació que faciliti els plans de Puente.

Així mateix, el ministre de Transports ha tornat a justificar la sortida de Raül Blanco com a president de Renfe després que renunciés al càrrec fa tan sols 48 hores, afirmant que és moment de "gestionar millor el viatger". Així mateix, Puente ha assegurat que la sortida de Blanco no té a veure amb els incidents de l'1 de gener passat amb la paralització dels trens Avril de Talgo i ha assegurat que no se'l pot culpar de les incidències.

Renfe ha tancat una etapa molt bona en gestió corporativa i matèria econòmica, ha fet una gran feina en millora de les xifres i en expansió internacional. El repte a futur té a veure més amb la gestió pura i dura del transport i per això necessitem un perfil diferent”, ha explicat Puente.

El ministre tampoc ha volgut confirmar el nomenament de l'actual secretari general de Mobilitat Sostenible, Álvaro Fernández Heredia, com el substitut, però sí que n'ha parlat com "l'expert més gran en gestió de transport del país". També ho ha definit com un "gestor de campanetes", alhora que ha destacat que no és un perfil afí atès que "ni tan sols és militant del PSOE".

ALTRES QÜESTIONS

Pel que fa a l'interès del grup basc Sidenor per adquirir participació a Talgo, el ministre ha destacat que l'operació compliria amb dos objectius clau del Govern: preservar l'espanyolitat de l'empresa i garantir-ne la capacitat industrial. "És el candidat que encaixa amb la filosofia del Govern, però entenem que els accionistes tenen el legítim dret de realitzar o no les seves accions i d'obtenir-ne el benefici més gran", ha afegit.

Puente també ha informat que la inversió executada pel seu Ministeri el 2024 va pujar a 10.000 milions d'euros, un 17% més que el 2023 i la xifra més alta des del 2011, duplicant els nivells del 2016 i 2017. D'aquesta quantitat, el ferrocarril en va absorbir 5.629 milions d'euros, 2,5 vegades més que el 2017, amb la xarxa convencional rebent 2.330 milions, 10 vegades més que el 2014.

Amb relació al ferrocarril, va avançar que al segon semestre del 2025 serà un període de transició pel que fa a les bonificacions, amb vista a implementar el 2026 un bitllet únic per a tot el transport, encara que sense donar-ne més detalls de moment.

Sobre l'ampliació del Port de València, l'ha descrit com una "infraestructura clau per a Espanya" i "l'obra portuària més important que s'està duent a terme a la Unió Europea". La inversió és de 750 milions d'euros de fons públics i més de 1.600 milions d'euros d'inversió privada.

Noticias relacionadas

contador