andrea orcel 2 portada

El conseller delegat d'UniCredit, Andrea Orcel, s'ha mostrat partidari d'una fusió amb el banc alemany Commerzbank, ja que considera que l'adquisició afegiria valor per a totes les parts interessades i crearia un competidor molt més fort al mercat bancari alemany.

En una entrevista concedida al diari Handelsblatt, el CEO ha reconegut que “no és cap secret des de fa molts anys que veiem potencial en una fusió”, tot i que ha remarcat que “de moment, només en som accionistes”.

En aquest sentit, ha explicat que la decisió la tenen els accionistes de Commerzbank. "Si arribem a la conclusió que una fusió és el millor per als dos, seria fantàstic, però... com a accionista majoritari, primer he d'assegurar-me que la nostra inversió es desenvolupi bé", ha afegit.

Així mateix, ha emfatitzat que "una fusió dels dos bancs podria generar un valor afegit significatiu per a totes les parts interessades i crearia un competidor significativament més fort al mercat bancari alemany. Es podria recolzar millor els clients privats i reforçar les mitjanes empreses alemanyes amb finançament i un suport més complet a nivell internacional”.

Cal recordar que UniCredit va sorprendre els mercats la setmana passada quan va revelar que havia comprat al govern alemany una participació del 4,5% de Commerzbank, i va elevar la posició fins al 9% de l'entitat.

L'anunci va revifar les especulacions que el banc amb seu a Milà estava considerant comprar Commerzbank. "Les converses sobre una fusió i adquisició o una nova combinació se situen alt a la nostra llista de prioritats. Podem comprometre'ns constructivament quant a si tots volem crear alguna cosa més que el valor que pot crear Commerzbank en solitari", reconeixia Orcel en una entrevista concedida a Bloomberg TV després de conèixer aquest moviment.

Si se'n sortís, l'adquisició donaria lloc a un nou gegant bancari a Alemanya. L'operació seria una de les fusions transfrontereres més grans de la història de la regió, però s'enfronta a importants obstacles, com l'oposició dels treballadors i de l'Estat alemany. Per superar el 10% de participació a Commerzbank, UniCredit hauria de demanar autorització al Banc Central Europeu (BCE).

"Europa, i també Alemanya, necessiten bancs més forts. Els bancs són necessaris per finançar el creixement i l'enorme transformació que ens espera", ha assenyalat Orcel.

L'Estat alemany continua sent el principal accionista de Commerzbank, amb una participació restant del 12%. Recentment va anunciar que tenia intenció de vendre'n la seva participació, citant la millora de la situació econòmica del banc.

Tot i això, durant els últims dies l'oposició alemanya i el sindicat Verdi han expressat fortes objeccions a una possible adquisició per part d'UniCredit.

"Quan sigui el moment adequat, entaularem un diàleg constructiu. Si les dues parts arriben a la conclusió que una fusió és el millor per als dos, seria fantàstic", ha conclòs Orcel.

Noticias relacionadas

contador