ep parados paro e inem
EUROPA PRESS

La taxa d'atur de la zona de l'euro es va mantenir estable a l'agost, al 6,4%, de manera que continua a mínims històrics, segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

Així, el nombre total de desocupats a la zona euro se situa en 10.925 milions de persones. En comparació amb el juliol, la desocupació va disminuir en 94.000 persones, mentre que enfront de l'agost de l'any passat l'atur va caure en 233.000.

La taxa d'atur de les dones va ser del 6,6%, estable en comparació amb el mes anterior, i la taxa d'atur dels homes va ser del 6,1%, per sota del 6,2% al juliol.

Per la seva banda, la taxa d'atur juvenil se situa al 14,1% a la zona euro, enfront del 14,2% del mes anterior. Així, a l'agost hi havia 2.231 milions d'aturats menors de 25 anys. En comparació amb el juliol, la desocupació juvenil va disminuir en 31.000 persones, mentre que, enfront de l'agost del 2023, va baixar en 128.000.

A tota la UE, la taxa d'atur es va col·locar al 5,9% a l'agost, baixant des del 6%, de manera que hi ha 13,027 milions de persones aturades. Enfront del mes previ, l'atur va caure en 108.000 persones i, en comparació amb el mateix mes de l'any passat, va disminuir en 142.000 persones.

La taxa d'atur de les dones va ser del 6,1% a la UE, estable en comparació amb el mes anterior, i la taxa d'atur dels homes va ser del 5,7%, per sota del 5,8% al juliol.

A més, hi havia 2,766 milions de menors de 25 anys aturats a la UE, de manera que la taxa d'atur juvenil se situa al 14,3%, enfront del 14,5% del juliol.

Per països, la República Txeca (2,6%), Polònia (2,9%) i Malta (3%) van ser els Estats membres amb nivells d'atur més baixos a l'agost. Per contra, Espanya (11,3%), Grècia (9,5%) i Finlàndia (8,3%) registren les taxes més elevades.

"Encara que l'economia s'està debilitant, encara no està provocant pèrdues de llocs de treball", comenten els analistes d'ING, que destaquen que "la demanda de mà d'obra continua sent alta malgrat un entorn econòmic feble".

Creuen que, "amb un creixement econòmic insuficient, un augment de les fallides i una disminució de les vacants d'ocupació, és probable que es noti un lleuger augment de la desocupació". Tot i això, "atesa la demanda encara substancial de mà d'obra, esperem que la pressió a l'alça sobre la desocupació segueixi sent limitada durant els propers mesos", diuen.

A Oxford Economics coincideixen en l'opinió que "el mercat laboral de la zona de l'euro encara no s'està refredant, malgrat els creixents senyals de debilitat en altres àrees de l'economia". La seva previsió inclou un lleuger augment de la taxa d'atur el 2025, ja que esperen que la feblesa observada en altres indicadors i el deteriorament de les expectatives d'ocupació s'acabin transmetent al mercat laboral.

"S'espera que el creixement de l'ocupació es moderi, malgrat un augment de la taxa de participació, a mesura que es vagi diluint gradualment l'augment de la població en edat de treballar procedent dels refugiats ucraïnesos que es va produir després de la guerra", afirmen.

Noticias relacionadas

contador