
Les dades definitives reflecteixen que Espanya va encapçalar el creixement econòmic dins de l'eurozona el 2024. El Producte Interior Brut (PIB) va registrar un avanç del 3,2%, fet que suposa cinc dècimes més que l'any anterior, després de mantenir al quart trimestre el ritme de creixement del 0,8%.
Des del Ministeri d'Economia assenyalen que el creixement ha estat impulsat, fonamentalment, per la demanda interna, impulsada pel consum i la inversió. Una inversió que s'ha accelerat al final de l'any.
A més, destaquen que "Espanya va liderar un any més el creixement a la zona euro, amb un augment del PIB 3,5 vegades superior, i va ser la que més va aportar al creixement de la zona de l'euro, el 50% del total".
"Les dades que hem conegut continuen posant de manifest que Espanya manté un creixement equilibrat, sostenible i robust capaç de continuar generant ocupació de qualitat i millorant el poder adquisitiu de les famílies, cosa especialment rellevant en el context d'incertesa internacional", afegeixen des de la cartera que encapçala Carlos Cuerpo.
Com es detalla a les dades de Comptabilitat Nacional publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demanda nacional va contribuir en 2,8 punts al creixement del PIB del 2024, dada 1,1 punts superior a l'any anterior. Per la seva banda, la demanda externa va presentar una aportació de 0,3 punts, xifra que va suposar set dècimes menys que el 2023.
Concretament, el consum de les llars va augmentar un 2,8% el 2024, de manera que s'accelera 1,1 punts respecte al 2023. A més, la despesa pública va pujar un 4,1%, acumulant deu anys a l'alça, i la inversió va créixer un 3%, nou dècimes més.
Mentrestant, al quart trimestre, la demanda nacional va contribuir amb 1,2 punts al creixement intertrimestral del PIB. Per part seva, la demanda externa va aportar -0,4 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1% i la de les administracions públiques un 0,3%. Per part seva, la formació bruta de capital va registrar una variació del 2,9%.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa intertrimestral del 0,1%, fet que va suposar tres dècimes menys que al tercer trimestre. Per part seva, les importacions van registrar una variació de l'1,4%, amb un increment de quatre dècimes respecte al trimestre precedent.
Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de les branques primàries. Així, les branques industrials van créixer el 0,3% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va accelerar la taxa en sis dècimes respecte al trimestre precedent, fins al 0,5%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar el 2,7% intertrimestral, 4,3 punts més que al trimestre anterior. I el dels serveis va mantenir una taxa similar, de l'1%. Per part seva, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del -0,7%, enfront de l'1,4% del trimestre anterior.
RECUPERACIÓ SOSTINGUDA
Per Javier Molina, analista de mercat d'eToro, la dada del PIB del 2024 evidencia "una recuperació sostinguda". Creu que els avenços observats al mercat laboral juntament amb les millores en sectors clau com la construcció i la indústria manufacturera, "apunten a una economia en procés de consolidació, impulsada majoritàriament pel consum intern i la inversió".
"Aquesta estabilitat i creixement ofereixen un panorama encoratjador per als inversors que busquen oportunitats en una economia que segueix enfortint-se malgrat les lleus pressions externes", assegura.
Per part seva, des del Departament d'Anàlisi de Bankinter comenten el "sòlid creixement de l'economia espanyola el 2024". Les seves expectatives per al 2025 i el 2026 apunten a un avanç del 2,5% i 1,9%, respectivament.
"El creixement dependrà de la demanda interna (suport del consum privat i possible catalitzador en la recuperació de la inversió). Per contra, el sector exterior tindrà una contribució negativa pel dinamisme més gran de les importacions, per la fortalesa de la demanda interna", indiquen.
Destaquen que, durant les darreres setmanes, s'han produït dos canvis rellevants: "D'una banda, el nivell d'incertesa s'ha elevat significativament amb el tensionament aranzelari, que pot afectar el creixement del comerç internacional; d'altra banda, ha augmentat la necessitat d'inversió en defensa dels països europeus pendent de definir en temps i finançament".