
L'IBEX 35 (-1,31%, 13.135,4 punts) i la resta de les borses europees acomiaden dilluns amb caigudes voluminoses pel temor que genera l'anomenat 'Dia de l'Alliberament'. Després d'aquesta sessió, l'IBEX 35 acomiada el març amb una caiguda de l'1,6% i el trimestre amb un avanç del 13,3%. Aquest dimecres, 2 d'abril, Donald Trump preveu anunciar aranzels recíprocs, i això té molt nerviosos els inversors. Wall Street va caure divendres amb força (el Nasdaq es va deixar un 2,7%) i el Nikkei s'ha enfonsat un 4% aquesta matinada. Els índexs nord-americans cotitzen amb signe mixt, amb caigudes de fins a l'1,5% al Nasdaq.
- 12.391,700
- 5,04%
Dins de l'IBEX, destaca la caiguda del 6% en IAG (per les preocupacions antimonopoli del Regne Unit sobre les rutes transatlàntiques), així com els retrocessos de més del 4% en Grifols (ha anunciat una OPA sobre les accions que no controla de la seva filial alemanya Biotest per excloure-la de cotització), Puig, Sacyr, Fluidra, Solaria i Santander..
A més, també cedeix Repsol per la decisió de Trump de revocar-li el permís per exportar cru veneçolà.
Al costat dels ascensos, amb prou feines apareixen cinc títols: Telefónica, Logista, Indra, Enagás i Redeia.
També cal destacar, des del punt de vista empresarial, l'anunci de l'entrada de CriteriaCaixa, hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació ”la Caixa”, a Europastry, amb aproximadament un 20% del capital.
Fora d'Espanya, es parla de la dimissió del CEO de Primark, pel seu comportament amb una dona, cosa que ha fet caure la seva matriu AB Foods.
UN MES I UN TRIMESTRE MARCATS PELS ARANZELS
El tancament del març i del trimestre, per tant, es presenta mogut, en línia amb un mes i un trimestre marcats pels aranzels de Donald Trump i per les caigudes a les borses nord-americanes per la por que les polítiques de tarifes del mandatari generin una recessió a l'altra banda de l'Atlàntic.
Mentrestant, les borses europees han aguantat sorprenentment bé l'estirada i tanquen el trimestre amb pujades voluminoses que contrasten amb els descensos a Wall Street.
Al març, i a l'espera del tancament de dilluns, l'S&P 500 ha caigut un 6,3%, mentre que el Dow Jones cedeix un 5,2%. Per part seva, el Nasdaq Composite, amb un fort pes del sector tecnològic, s'ha desplomat un 8,1%.
Davant d'això, l'IBEX continua pujant ferm i al trimestre avança al voltant d'un 15%. Al mes que finalitza avui, el selectiu es deixa una mica més d'un 1%, donant mostres d'aquesta resistència que també han demostrat la resta de borses europees mentre Wall Street no para de caure.
La pregunta que es fan ara els inversors de cara al nou trimestre és quant més podran aguantar les borses europees a l'alça si els EUA continuen baixant. Per descomptat, l'entorn no és el més propici per continuar avançant enmig de la incertesa creixent.
L'agenda d'aquest dilluns inclou com a dades més rellevants l'IPC preliminar d'Alemanya del mes de març, així com les vendes al detall alemanyes del febrer, que han pujat el 4,9% interanual. El PMI manufacturer del març, publicat per l'Oficina Nacional d'Estadístiques (NBS) de la Xina, es va situar a 50,5, en línia amb les previsions dels economistes i lleugerament per sobre de la lectura de 50,2 del mes anterior.
DONALD TRUMP ESTÀ "MOLT ENFADAT" AMB PUTIN
Per si tot això fos poc, el president Donald Trump va dir que està "molt enfadat" i "furiós" pel fet que el president rus, Vladímir Putin, havia qüestionat la credibilitat del lideratge del president ucraïnès, Volodimir Zelenski, i va afegir que aquests comentaris "no van a la direcció correcta".
Putin va demanar divendres la creació d'un govern de transició a Ucraïna, cosa que podria portar a la destitució de Zelenski.
Trump va declarar en una trucada telefònica amb NBC News diumenge al matí que, si ell i Rússia no aconsegueixen un acord per aturar el vessament de sang a Ucraïna, i si considera que la culpa és de Rússia —encara que va admetre que podria no ser-ho—, imposarà aranzels secundaris al petroli i a totes les exportacions de cru.
"Això significaria que si compres petroli de Rússia, no podràs fer negocis als Estats Units", va dir Trump. "Hi haurà un aranzel del 25% sobretot el petroli, un aranzel d'entre 25 i 50 punts sobretot el petroli".
ALTRES MERCATS: L'OR SUPERA FOLGADAMENT ELS 3.100
L'euro es canvia als 1,0801 dòlars (-0,24%). El petroli puja amb força (barril Brent: 74,68 dòlars; barril WTI: 71,18 dòlars).
L'or supera folgadament els 3.100 dòlars per primera vegada (+1,14%, 3.149 dòlars). La plata cedeix un 0,50% (34,64 dòlars).
El bitcoin recupera els 83.000 dòlars i l'ethereum intenta consolidar els 1.800 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,238%.
Noticias relacionadas

L'or es dispara per sobre dels 3.100 dòlars per la preocupació sobre els aranzels

CriteriaCaixa entrarà al capital d'Europastry amb aproximadament un 20%

IAG cau per les preocupacions antimonopoli del Regne Unit sobre les rutes transatlàntiques
