ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees reboten a la primera sessió d'abril (IBEX: +1,23%, 13.297 punts) després de les fortes caigudes de la jornada passada al Vell Continent, que van ser de l'1,3% per al selectiu espanyol. L'índex ha tancat el març amb retallades de l'1,6% i, tot i això, durant el trimestre segueix liderant les borses europees amb avenços del 13,3%.

  • 12.422,000
  • -5,83%

Dins l'IBEX, destaquen les pujades en els bancs i en les acereries, mentre amb prou feines mitja dotzena de valors tanca en vermell i només IAG i Acciona Energía retallen per sobre de l'1%. Al Mercat Continu, Urbas puja després de publicar resultats.

Els índexs de Wall Street, per part seva, cotitzen tranquils i a l'alça després que ahir la jornada finalitzés amb signe mixt i pujades de l'1% per al Dow Jones, donant carpetada a un mes de març i un trimestre clarament negatius. Els índexs novaiorquesos han finalitzat el març amb baixades del 4,19% per al Dow Jones, del 5,75% en el cas de l'S&P 500 i del 8,21% per al Nasdaq.

El primer trimestre de l'any, el saldo també s'ha tenyit de vermell, amb el Dow Jones cedint un 1,27%, l'S&P 500, un 4,58%, i el Nasdaq, un 10,41%.

Com sabeu, fins ara, les decisions aranzelàries de Donald Trump han fet més mal a les borses nord-americanes que a les europees pel temor que tot això afecti més l'economia a l'altra banda de l'Atlàntic, fins al punt de provocar una recessió. Tot i això, i malgrat que el saldo trimestral a les places europees segueix sent clarament favorable, la por s'està estenent a poc a poc a aquest costat de l'Atlàntic, com va quedar evidenciat a la jornada passada.

NERVIS ABANS DEL 'LIBERATION DAY'

I la por té a veure amb els plans de Donald Trump, que aquest dimecres, 2 d'abril, es disposa a "alliberar" els EUA de pràctiques comercials "injustes" que altres països han mantingut durant dècades, segons el president. Ho farà a través de l'anunci d'aranzels l'abast dels quals, de moment, es desconeix. Tot i això, existeix el temor creixent que puguin ser durs atès que el mateix Trump havia batejat aquesta jornada amb un nom tan gràfic com 'Dia de l'Alliberament'. A més, té previst anunciar els seus aranzels al roserar de la Casa Blanca acompanyat de tot el seu gabinet. Resulta difícil pensar que aquest desplegament s'acabi sortint amb anuncis poc impactants.

Resulta difícil pensar que aquest desplegament per presentar els aranzels s'acabi sortint amb anuncis poc impactants

Ahir els nervis es van apoderar dels inversors a aquest costat de l'Atlàntic a causa d'aquest motiu, mentre que Wall Street es va recuperar de les pèrdues inicials i va acabar mixt. El que és clar és que hi ha molta volatilitat al mercat i un considerable nerviosisme pel que pugui passar.

IPC EUROZONA, PMI MANUFACTURES...

Al front de dades, aquest dimarts s'han publicat les xifres preliminars d'inflació de la zona de l'euro del mes passat, amb un augment interanual del 2,2% per a l'IPC general des del 2,3% previ, en línia amb el que s'esperava. L'IPC subjacent ha pujat el 2,4% interanual (enfront del 2,6% anterior i per sota de l'estimació del 2,5%).

Aquestes xifres, juntament amb les declaracions posteriors de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, es donen a conèixer mentre els mercats descompten una probabilitat del 65% d'una retallada de 25 punts bàsics més endavant al mes (17 d'abril).

A més, s'ha publicat la taxa d'atur de la zona de l'euro, que baixa al febrer al 6,1%, mínims històrics.

Així mateix, avui es publiquen els PMI manufacturers d'Europa (el d'Espanya cau a 49,5 des de 49,7, pitjor del que s'esperava). Als EUA, el PMI i l'ISM manufactures del març han mostrat una contracció del sector després de dos mesos d'expansió. A més, també es valora l'enquesta JOLTS d'ocupació del febrer (sorprèn a la baixa), abans de l'informe d'ocupació del març que es publicarà divendres.

A Àsia, el Japó ha publicat un PMI manufactures del març que cau fins a 48,9 des de 49,0, però millora la previsió del 48,3. A la Xina, el PMI manufactures del mateix mes puja fins a 51,2 des de 50,8.

Així mateix, cal destacar que l'RBA d'Austràlia ha mantingut els tipus al 4,1% i ha advertit sobre la guerra aranzelària. "Els recents anuncis dels Estats Units afecten la confiança a nivell mundial", afirma l'entitat.

Al pla empresarial, cal subratllar que OpenAI va anunciar aquest dilluns una ronda de finançament en què va captar 40.000 milions de dòlars, en una operació que valora la companyia, propietària de ChatGPT, en 300.000 milions de dòlars.

A Espanya, Iberdrola ha comunicat la venda de Maine Natural Gas per a prop de 90 milions de dòlars a la nord-americana Unitil perquè la considera un actiu no estratègic. A més, Fluidra ha pres una participació del 27% a la companyia de robots netejafons de piscina Aiper.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,08 dòlars (-0,15%). El petroli avança tímidament (barril Brent: 74,85 dòlars; barril WTI: 71,51 dòlars).

L'or suma i segueix després de superar ahir per primera vegada els 3.100 dòlars (+0,18%, 3.156 dòlars). La plata perd un 0,34% (34,49 dòlars).

El bitcoin cotitza als 85.000 dòlars i l'ethereum, als 1.920 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,15%.

Noticias relacionadas

contador