El petroli inicia la setmana amb pujades després que els Estats Units hagin autoritzat Ucraïna a utilitzar els seus míssils per atacar territori de Rússia, segons apunta CNBC, mentre el conflicte a la zona s'intensifica amb noves ofensives a les últimes jornades.
- -
- -
En concret, el barril de cru Brent es revalora un 2,06% i s'intercanvia per 72,56 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) es troba als 68,40 dòlars (+2,14%).
"Si Biden permet que Ucraïna ataqui a les forces russes al voltant de Kursk amb míssils de llarg abast podria fer que una aposta geopolítica torni al petroli, ja que és una escalada de tensions allà, en resposta a l'entrada de les tropes nord-coreanes a la contesa", assegura Tony Sycamore, analista de mercats d'IG.
El canvi de postura dels Estats Units no ha estat ben rebut a Rússia, i el Kremlin ha assegurat que suposa l'entrada de ple del país nord-americà al conflicte armat.
"Fins ara hi ha hagut poc impacte en les exportacions de petroli russes, però si Ucraïna apuntés més infraestructura petroliera, els mercats petroliers podrien elevar-se encara més", apunta Saul Kavonic, analista d'energia d'MST Marquee.
Els temors sobre un empitjorament del conflicte impulsen els preus del cru a l'alça i fan oblidar les preocupacions sobre la demanda global, després que l'OPEP reduís la previsió anual per quarta vegada aquest any, amb especial interès en la situació de la Xina.
"Els preus van pujar després que el WTI s'acostés als 66,50 dòlars, un nivell que va actuar com a suport en un parell d'ocasions el mes passat. Però probablement és prudent no donar gaire importància a l'acció primerenca del preu. Fonamentalment, tot indica que l'oferta és abundant. L'OPEP+ té capacitat excedent, ja que continua imposant retallades de producció que es prolongaran fins a finals d'aquest any", puntualitza David Morrison, analista sènior de mercats a FCA.
Per part seva, Joseph Dahrieh, director general de Tickmill, assegura que "si bé les tensions geopolítiques han injectat certa volatilitat al mercat, l'impacte general sobre els subministraments de petroli ha estat limitat fins ara".
"L'actual situació geopolítica podria introduir alguns riscos a curt termini, però és poc probable que condueixi a una tendència alcista sostinguda al mercat mundial del petroli cru a curt i mitjà termini, ja que les preocupacions sobre la demanda continuen pesant més que els esdeveniments geopolítics. El factor dominant que pesa sobre el mercat continua sent la preocupació per l'afebliment de la demanda, particularment a la Xina, el segon consumidor de petroli més gran del món", conclou.