ep archivo   tren de talgo para cercanias y regionales
TALGO - Archivo

Talgo ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha rebut una carta de "manifestació d'interès" per part del grup industrial Sidenor, en què "diu considerar l'adquisició total o parcial del capital social" del fabricant de trens. Les accions pugen un 6%, fins als 3,86 euros.

  • 3,840€
  • 5,49%

D'aquesta manera, la companyia ha confirmat les informacions que indicaven que José Antonio Jainaga, president del grup siderúrgic i una de les fortunes més grans d'Espanya, estava valorant entrar al capital de Talgo en aliança amb el govern basc.

En aquest sentit, la portaveu del govern basc, María Ubarretxena, reconeixia que estaven mantenint "converses discretes" per recolzar l'empresa. Una "discreció" que també ha demanat el diputat general d'Àlaba, Ramiro González, que subratllava "la importància que s'aconsegueixi tancar una operació, per enfortir la capacitat inversora i productiva de Talgo".

Ubarretxena, a més, remarcava la necessitat d'"un soci industrial amb un pla industrial sòlid i de futur" i que si es donaven aquestes condicions, el govern basc "analitzarà i acompanyarà, si escau".

L'interès de Sidenor per Talgo arriba després que el Govern denegués l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) de Magyar Vagon (Ganz Mavag) per aconseguir el 100% del capital de la companyia espanyola.

"Pel Govern, Talgo és una empresa estratègica dins d'un sector clau per a la seguretat econòmica, la cohesió territorial i el desenvolupament industrial d'Espanya", assegurava el Ministeri d'Economia, al·ludint a motius relacionats amb la seguretat nacional i l'ordre públic per a desaconsellar l'aprovació de l'oferta del grup hongarès.

I és que el 45% del capital de Magyar Vagon està controlat per Corvinus, un fons estatal hongarès. Així mateix, András Tombor, directiu de la companyia, va ser assessor del govern hongarès entre el 1998 i el 2002, també liderat llavors per Viktor Orbán.

Amb tot, Talgo, durant la presentació dels seus resultats del primer semestre del 2024 insistia que, com ja anunciava a la Junta General d'Accionistes celebrada al mes de juny passat, l'execució de projectes de fabricació i l'optimització de la capacitat industrial són els principals reptes operatius. La companyia preveu, a més, maximitzar l'eficiència dels recursos financers en un moment únic de posicionament comercial.

contador