billets de banque en euros

El mercat ja està digerint el resultat sorpresa de la segona volta de les eleccions legislatives franceses. La victòria de l'esquerra ha provocat un autèntic remolí, tot i que en el cas de l'euro l'impacte és "moderat". De fet, la moneda comuna, que registrava aquest dilluns lleus caigudes en l'encreuament amb el dòlar, cotitza ara en verd de manera que l'EUR/USD se situa als 1,084.

"La incertesa política francesa segueix sent elevada, però l'impacte al mercat és moderat", comenten els estrategs de MUFG Bank en una nota, en què destaquen que l'euro es manté "relativament estable" després que la coalició d'esquerres Nou Front Popular (NFP) hagi aconseguit un total 182 diputats, seguida del partit d'Emmanuel Macron, Ensemble, amb 168 legisladors, i de la formació d'extrema dreta Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès) que lidera Marine Le Pen, que seran la tercera força política amb els seus aliats amb només 143 escons.

Els analistes del banc japonès remarquen que aquests resultats signifiquen que "els tres partits s'han quedat molt per sota dels 289 escons necessaris per obtenir una majoria absoluta al parlament", cosa que pot portar més problemes a França. I és que si bé el resultat esperat de la segona volta era un parlament sense majoria, la veritat és que “la principal sorpresa és que el parlament ara s'inclina més cap a l'esquerra que cap a la dreta”.

"La manca d'una majoria clara crea una incertesa significativa sobre la forma del govern vinent", diuen des de MUFG Bank. "S'espera que la incertesa política a França es mantingui elevada durant les properes setmanes fins que hi hagi més claredat sobre la forma que adoptarà el proper govern", i en qualsevol cas "segueix sent probable que el proper govern tingui dificultats per implementar la seva agenda política".

El resultat dels comicis és, diuen aquests analistes, "modestament negatiu per a l'economia de França i l'euro, però millor que l'alternativa de victòries majoritàries per als partits d'extrema dreta o d'esquerra, les polítiques dels quals podrien haver estat més disruptives". Segons apunten, els esdeveniments donen suport a la seva perspectiva que l'euro "continuï estabilitzant-se a curt termini entre els nivells d'1,0500 i 1,1000 respecte al dòlar nord-americà".

Per la seva banda, Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, comenta que l'"impacte immediat al mercat" s'ha pogut sentir en l'euro. "Si bé la perspectiva d'un govern d'extrema dreta a França ha quedat descartada per ara, els mercats canviaris no estan donant una benvinguda càlida a l'aliança d'esquerres. Ara com ara, els 1,0800 dòlars semblen un suport decent, mentre esperem veure qui es convertirà en el proper primer ministre de França i què significa això per als plans fiscals i de despesa”, remarca.

En opinió d'aquesta experta, les pèrdues per a l'EUR/USD "podrien ser limitades, ja que l'aliança d'esquerres no té una majoria absoluta" i "si volen arribar al poder, aleshores la manera més pràctica de fer-ho és formar una coalició amb el partit de Macron". "De moment això està descartat, encara que el pragmatisme encara podria entrar en joc a mesura que avancin les negociacions", tot i que en general, diu, sembla que "passarà un temps abans que es formi un govern a França".

"Un govern ineficaç i els riscos d'un perfil de deute creixent certament no faran cap favor a l'euro durant els propers mesos", indiquen per part seva els analistes de TD Securities, però de moment el temor del mercat sembla haver-se contingut. I és que, assenyalen des de Julius Baer, ​​atès que ni l'aliança d'esquerres ni la de dreta han obtingut una majoria absoluta, “els temors de canvis en la política fiscal impulsats per la despesa són limitats”.

Tot i això, sí que remarca Kaspar Koechli, economista del banc suís, que "el mercat de bons pot continuar sent crític i l'ajust dels diferencials es pot aturar". D'acord amb això, "l'euro s'ha mantingut en la seva trajectòria dins d'un rang, rondant el nostre objectiu d'1,08 EUR/USD, anticipant més claredat i probablement romanent vulnerable a les notícies del front fiscal de França".

Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de mercat a xs.com, creu que en qualsevol cas les eleccions a França "han deixat un llegat d'incertesa que ha sacsejat la confiança en l'euro". A mesura que avancin els dies "l'atenció se centrarà com França maneja aquest complex panorama polític i les seves implicacions per al futur de la seva economia i la seva posició dins de la Unió Europea", cosa que en última instància acabarà cotitzant-se també en la moneda comú.

Noticias relacionadas

contador