illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin

Les criptomonedes segueixen sense aixecar el cap. El bitcoin (BTC) retalla un 0,7% a les últimes 24 hores, encara que es manté per sobre dels 61.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) perd un 3,9% més i cau per sota dels 2.400 dòlars.

  • 60.147,720$
  • -2,81%

A les altcoins, més del mateix. Solana (SOL) i tron (TRX) es deixen un 4%, mentre que toncoin (TON) retrocedeix un 3,5% i dogecoin (DOGE), cardano (ADA) i shiba inu (SHIB) es deixen entre un 2% i un 3%. Les pitjors caigudes s'observen en XRP, que es desploma per sobre del 10%, després que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) hagi anunciat que apel·larà la sentència en què es donava raó parcial a Ripple per les vendes programàtiques d'XRP a exchanges minoristes després de quatre anys de litigis.

"Creiem que la decisió del tribunal de districte en l'assumpte Ripple entra en conflicte amb dècades de precedents del Tribunal Suprem i les lleis de valors i esperem presentar el nostre cas davant el Segon Circuit", ha explicat el regulador nord-americà en un comunicat.

Stuart Alderoty, director legal de Ripple, ha titllat de "decebedor, però no sorprenent" la decisió de la SEC, mentre que el CEO de la companyia, Brad Garlinghouse, ha criticat més durament la Comissió. "Si Gensler i la SEC fossin racionals, haurien deixat enrere aquest cas fa temps. Per descomptat, no ha protegit els inversors i, en canvi, ha fet malbé la credibilitat i la reputació de la SEC. D'alguna manera, encara no han captat el missatge: han perdut en tot el que importa. Ripple, la indústria de les criptomonedes i l'estat de dret ja han prevalgut", ha publicat a la xarxa social X, on també ha subratllat que "l'estatus d'XRP com a 'no valor' 'és llei i això no canviarà fins i tot davant d'aquesta equivocada (i exasperant) apel·lació".

Sigui com sigui, l'ànim del mercat continua totalment condicionat per dos factors: el tancament setmanal de les borses xineses i de l'escalada de tensió al Pròxim Orient després de l'atac amb míssils de l'Iran a Israel. Això ha provocat un moviment d'aversió al risc i de fugida cap a tradicionals valors refugi com els bons del Tresor o l'or.

Segons els analistes de Presto Research, les caigudes del bitcoin, considerat per molts com "l'or digital", donen bona mostra de les diferències entre el metall preciós i la criptomoneda reina, que per al mercat s'assembla més a la renda variable tecnològica. "L'or és un actiu molt més madur, amb 5.000 anys d'història com a dipòsit de valor, per la qual cosa no queda gaire marge per als efectes incrementals de la xarxa. El BTC només té 15 anys d'història. Això significa que es troba en les primeres fases d'adopció generalitzada, i la seva narrativa encara és poc coneguda", assenyalen.

Nombrosos estrategs assenyalen que el mercat romandrà "en pausa" mentre no se sàpiga fins on pot escalar el conflicte. Diferents mitjans i experts a la regió opinen que la proposta última de l'Iran no és escalar el conflicte, encara que mitjans com Financial Times informen que Israel estaria estudiant atacar posicions militars de Teheran o fins i tot infraestructures petrolíferes del país xiïta. Amb tot, Michaela Huber, estrateg d'actius creuats de Vontobel, destaca que, si bé aquests esdeveniments poden "ocupar grans titulars", el cert és que el seu efecte als mercats sol tenir "molt poca repercussió" després de l'impacte inicial.

Sigui com sigui, molts analistes segueixen pensant que els fonaments i la narrativa de les criptomonedes és clarament alcista malgrat els darrers episodis. El bitcoin ha signat el pitjor inici d'octubre, el mes històricament més alcista, en una dècada, però l'expectativa d'uns tipus d'interès més baixos per part de la Reserva Federal (Fed) o els estímuls econòmics anunciats pel Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) acabaran impulsant a l'alça els preus de la criptomoneda reina.

Per part seva, la companyia d'anàlisi de cadena de blocs CryptoQuant veu signes de recuperació de la demanda del BTC després de la caiguda de l'estiu, impulsada pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Segons aquests experts, si la demanda es recupera i es materialitza l'estacionalitat favorable de finals d'any, el BTC podria arribar a pujar per sobre dels 80.000 dòlars i fins als 100.000 dòlars en el millor dels casos.

contador