ep archivo   bitcoin 20221110094904
BSM.UPF.EDU - Archivo

Caigudes al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix al voltant d'un 2% i, a aquesta hora del matí, perd els 61.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) es deixa més d'un 1,5% a les últimes 24 hores i cau per sota dels 2.400 dòlars.

A les altcoins també s'imposa el vermell. La solana (SOL) cedeix al voltant d'un 2,2%, igual que el toncoin (TON). Les reculades són una mica menors en cardano (ADA), XRP, dogecoin (DOGE) i tron ​​(TRX), entre d'altres, i més grans en shiba inu (SHIB), que es deixa gairebé un 4% des d'ahir.

Segons els analistes, són diversos els factors que estan afectant les criptomonedes. En primer lloc, la Reserva Federal (Fed). Ahir es van publicar les actes de la reunió del setembre del banc central nord-americà, que van reflectir que el suport a una retallada de 50 punts bàsics (pb) no era tan unànime com es pensava. El document reflecteix que "alguns participants" haurien preferit una retallada de 25 pb dels tipus d'interès i "uns altres" van deixar constància que haurien donat suport a aquesta decisió.

Alhora, diversos participants a la reunió han assenyalat que una reducció de 25 pb estaria "d'acord amb una trajectòria gradual de normalització de les polítiques que donaria temps a les autoritats per avaluar el grau de restricció de les polítiques a mesura que evolucionava l'economia". En aquests moments, l'eina FedWatch de CME dona a prop d'un 20% de probabilitat que la Reserva Federal no toqui els tipus d'interès a la reunió del 7 de novembre. Fa una setmana, la probabilitat que aquesta eina donava a aquest escenari era del 0%.

Amb aquestes perspectives d'una Fed menys laxa del previst, la dada d'inflació del setembre que es coneixerà aquest dijous serà clau. El mercat espera una moderació de dues dècimes percentuals, fins al 2,3%, cosa que deixaria la taxa general a prop de l'objectiu del 2% del banc central nord-americà. En canvi, s'espera que la inflació subjacent es mantingui al 3,2%.

"Esperem que la desinflació continuï. Tot i això, els riscos per a les previsions d'inflació han augmentat recentment. Per a reunió del FOMC del novembre hem previst una retallada de tipus de 25 punts bàsics. Les dades d'ocupació del setembre, juntament amb les revisions al alça de les dades d'ocupació d'agost i juliol, probablement mantinguin la baixada de 50 pb fora de la taula", expliquen des d'S&P Global Ratings.

Pel que fa al mercat de les criptomonedes, els estrategs apunten que els moviments dels actius vinculats a l'esquema Ponzi PlusToken es van moure a 'exchanges' a les últimes hores, suggerint una possible venda. PlusToken va ser un esquema d'inversió en criptomonedes que es va llançar el 2018 i es va convertir en un dels fraus més grans en la indústria. Prometia alts rendiments als seus inversors, cosa que va atreure molts usuaris, especialment a Àsia. Tot i això, el 2019, es va descobrir que PlusToken era un esquema Ponzi. El 2020, les autoritats xineses van dur a terme múltiples arrestos i van confiscar gairebé 4.000 milions de dòlars en actius digitals.

D'altra banda, la Justícia nord-americana ha acusat diverses empreses de criptomonedes com Gotbit o MyTrade de manipulació de mercat i frau. Segons els documents de l'acusació, aquestes plataformes van manipular diversos tokens perquè semblés que tenien més activitat legítima de la que realment tenien, venent alguns d'aquests tokens a "preus inflats artificialment" i convencent les borses perquè els deixessin comprar tokens amb tarifes reduïdes.

contador