ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 acomiada dijous amb caigudes contingudes (-0,49%, 11.840 punts) després d'arrencar el dia en verd, pressionat per les caigudes en IAG, Repsol, Acciona i, sobretot, CaixaBank i Inditex. Al costat positiu, Puig se situa al capdavant en un dia de fortes alces per a les companyies del luxe europees, que es contagien de la pujada de Richemont (propietari de Cartier) després de publicar sòlides xifres de vendes malgrat la demanda encara "desafiant" a la Xina. Precisament, la pujada a les empreses de luxe és la que ha fet avançar el CAC molt per sobre de la resta d'índexs europeus, que han pujat amb moderació.

  • 11.840,600
  • -0,49%

També al sector al detall, ha estat protagonista Zalando, que es dispara a la borsa després de superar previsions el 2024 després d'un bon quart trimestre.

A l'àmbit empresarial, BP ocupa igualment portades pel seu pla de retallar 4.500 llocs de treball, més del 5% de la plantilla, per reduir costos.

LA MILLORA DE LA INFLACIÓ NORD-AMERICANA

La moderació inesperada de la inflació subjacent del desembre als EUA va ser el detonant de les pujades d'ahir a les borses, ja que la successió de dades macro sòlides durant les últimes jornades havia tensionat els bons nord-americans a mesura que es refredava la possibilitat d'un retallada de tipus de la Reserva Federal (Fed). Aquesta dada no canvia que la Fed no tocarà tipus aquest mes (amb una probabilitat del 97,3%, segons l'eina FedWatch de CME), però contribueix a relaxar la tensió sobre les rendibilitats dels bons, cosa que impulsa les borses.

Els resultats sòlids dels bancs nord-americans també van contribuir ahir a animar la renda variable. Wall Street va registrar la millor sessió des del triomf de Donald Trump, amb alces de l'1,65% per al Dow Jones, de l'1,83% per a l'S&P i del 2,45% per al Nasdaq. Aquest dijous continua la publicació de resultats amb les xifres de Morgan Stanley i de Bank of America.

Avui seguirà també la presentació de referències macro rellevants, entre les quals destaquen l'IPC alemany del desembre, que confirma un repunt al 2,6%, i el PIB del Regne Unit del novembre, que creix el 0,1%, menys del que esperat. A mñes, s'han anunciat als Estats Units les vendes detallistes del desembre (sorprenen a la baixa) i l'enquesta de la Fed de Filadèlfia (millora les previsions). Ahir a la tarda-nit es va publicar el Llibre Beix de la Fed, que ha mostrat una millora de l'ocupació entre finals de novembre i desembre, un període en què la inflació va augmentar "modestament en general".

A tot això s'hi sumen les referències que arriben aquest dijous des d'Àsia, on les borses han seguit l'estela de Wall Street i han viscut una sessió positiva. Allà, el banc central de Corea del Sud ha sorprès deixant els tipus sense canvis al 3%. A més, des del punt de vista empresarial, TSMC és protagonista amb els seus resultats (puja un 4%), que han estat millors del que s'esperava. Els ingressos del fabricant de xips més gran del món en el trimestre finalitzat al desembre van pujar un 38,8% enfront de l'any passat, mentre que el benefici net va augmentar un 57%.

ALTO EL FOC

Juntament amb les dades macro i els resultats, els inversors també fixen la seva atenció en la geopolítica, amb la notícia d'alto el foc a Gaza entre Israel i Hamàs, que inclou l'alliberament d'ostatges.

Els detalls de l'acord encara no són clars, i l'oficina del primer ministre israelià va assenyalar que encara hi ha punts no resolts al pacte. Tampoc és clar quants dels ostatges capturats després de l'atac de Hamàs a Israel el 7 d'octubre del 2023 podrien ser alliberats.

Les autoritats esperen que la treva permeti un augment de l'ajuda humanitària a la franja de Gaza, on viuen més de 2 milions de persones.

Les negociacions han estat supervisades pels Estats Units, amb la participació de funcionaris tant de l'administració sortint de Biden com de l'entrant de Trump, segons informa Bloomberg. Qatar i Egipte van actuar com a mediadors.

A això se suma que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha manifestat que hi ha més possibilitats que la guerra amb Rússia s'acabi aquest any a causa de la influència del president electe dels EUA, Donald Trump, sobre el país rus.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0304 dòlars (+0,14%). El petroli es deixa un 2% després de revalorar-se durant la sessió passada amb ganes. El cru feia diverses jornades que avançava de forma consistent després de les noves sancions dels EUA sobre Rússia. El Brent se situa ara als 80,46 dòlars i el WTI, als 77,92 dòlars.

L'or suma posicions (+1,27%, 2.752 dòlars), igual que la plata (+0,90%, 31,81 dòlars).

El bitcoin torna a pujar al límit dels 100.000 dòlars després d'una dada d'IPC dels EUA. L'ethereum avança fins als 3.336 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,608%.

Noticias relacionadas

contador