bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

Les criptomonedes recuperen el bon to després d'una setmana complicada. El bitcoin (BTC), que es va quedar a punt de perdre els 60.000 dòlars als últims dies, ha aconseguit escalar fins als 63.500 dòlars després de l'impuls rebut durant la sessió asiàtica. Per la seva banda, l'ethereum (ETH) repunta un 2,5% a les últimes 24 hores i s'acosta als 2.500 dòlars.

  • 63.070,131$
  • 1,32%

El signe és marcadament positiu entre les altcoins. Tokens com Binance coin (BNB), solana (SOL) o toncoin (TON) pugen entre un 2% i un 3%, mentre que dogecoin (DOGE), cardano (ADA) i avalanche (AVAX) es revaloren al voltant d'un 4%. La resta de grans tokens cotitzen, majoritàriament, amb pujades.

Destaquen les alces de més del 13% al criptomeme Pepe (PEPE), així com en altres tokens meme. Segons alguns analistes, l'interès per les memecoins arriba després de diverses setmanes de baixa volatilitat en sectors més seriosos del mercat cripto, com els tokens de capa 2 (Arbitrum, Optimism, etc.), ja que alguns inversors minoristes creuen que aquests actius estarien sobrevalorats i que les memecoins lideraran el proper mercat alcista. Altres, en canvi, adverteixen que un augment de la regulació per al sector dels actius digitals, com han promès els dos candidats a les eleccions presidencials dels EUA del 5 de novembre que ve, serà negatiu per a aquests tokens.

Sigui com sigui, les darreres pujades han aconseguit revertir la tendència negativa amb què el bitcoin va començar el seu mes tradicionalment més alcista. Segons les dades de la companyia d'anàlisi de cadena de bloc CoinGlass, aquestes caigudes inicials no van ser discordants amb la tendència històrica del criptoactiu rei. Normalment, les pujades d'octubre tendeixen a fer-se a l'última part del mes, mentre que la primera setmana és generalment baixista. Més concretament, aquesta empresa assenyala que la segona setmana sol ser de recuperació i crea la base per a revaloracions de més del 10% a la segona meitat del mes.

Alhora, alguns dels factors que més van llastar el bitcoin i les criptos s'han dissipat parcialment o han desaparegut del tot. D'una banda, Israel encara no ha dut a terme la resposta esperada a l'Iran pels seus atacs amb míssils. De l'altra, les borses xineses tornen a l'activitat (algunes obriran aquest dimarts). Els estímuls econòmics pel Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) han ajudat que actius de risc com la renda variable o les criptomonedes pugessin als últims compassos del setembre. Cal assenyalar que Goldman Sachs ha millorat la seva recomanació sobre les accions xineses a sobreponderar, unint-se al grup d'optimistes que destaquen l'impacte positiu dels estímuls de Pequín.

D'altra banda, les últimes dades econòmiques conegudes als EUA han agradat al mercat. Divendres, l'informe oficial d'ocupació va oferir una imatge positiva del mercat laboral i, segons els experts, dóna raons de sobres a la Reserva Federal (Fed) perquè continuï baixant els tipus d'interès. En aquest sentit, dijous es coneixerà la dada d'inflació del setembre, per a la qual s'espera una moderació fins al 2,3% interanual des del 2,5% d'agost, i divendres es publicarà l'índex de preus de producció (IPP), del qual també s'espera que se suavitzi.

"Aquesta economia està en flames, i qualsevol que pensi que el mercat laboral nord-americà no és gens fort necessita una revisió seriosa de la realitat. Les bones notícies continuen sent bones notícies: és probable que la Reserva Federal retalli les taxes d'interès, però no en uns 50 punts bàsics considerables", apunta Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets.

Així mateix, aquest divendres començarà la temporada de resultats del tercer trimestre amb la presentació de les xifres trimestrals de JP Morgan, BlackRock, Wells Fargo i BNY Mellon. Segons Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, encara que les expectatives del mercat per al sector financer són "bastant modestes", amb un creixement del benefici per acció (BPA) del +1,8% previst per a aquest trimestre en comparació amb el "robust" +23.5% del mateix període el 2023, hi ha "raons per ser cautelosament optimistes". "Històricament, els grans bancs han aconseguit sorprendre positivament, recolzats per la reducció de reserves de crèdit, el creixement dels préstecs corporatius i un entorn de vendes immobiliàries relativament saludable", explica.

Cal recordar que, segons alguns experts, el bitcoin s'està relacionant més amb actius de risc que amb valors refugi com l'or o els bons del Tresor. En aquest sentit, Goldman Sachs acaba de revisar a l'alça el seu objectiu per a l'S&P 500 a 6.000 punts per a finals d'any, recolzant-se en fluxos de fons estacionals i el patró històric de rally de final d'any.

"Si bé aquest pronòstic sembla ambiciós, no és impossible. Amb l'índex actualment a prop dels 5.750 punts, una pujada impulsada per l'optimisme dels inversors cap al tancament de l'any no estaria fora de l'abast. Tot i això, els inversors han de ser conscients que, amb les valoracions a màxims, el mercat està caminant sobre una corda feble.

Finalment, HBO emetrà aquest dimarts 8 d'octubre un documental titulat Money Electric: The Bitcoin Mistery on promet desvetllar la identitat de Satoshi Nakamoto, pseudònim utilitzat pel creador de la cadena de blocs Bitcoin. El documental està dirigit per Cullen Hoback, conegut per Terms and Conditions May Apply, en què investiga com les empreses i el govern utilitzen la informació que els usuaris proporcionen quan accepten navegar per un lloc web, i per Q: Into the Storm, un documental per a HBO en què investiga la teoria de la conspiració QAnon i les persones involucrades en ella.

contador