bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

No hi ha reacció al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) continua la sagnia i ha perdut els 60.000 dòlars durant la jornada borsària asiàtica. La criptomoneda reina, que cotitza als 58.500 dòlars durant els primers compassos de la sessió europea, ha arribat a marcar un mínim intradia als 57.932 dòlars, segons dades de CoinMarketCap.

  • 57.383,939$
  • 1,36%

Què és el que està passant al bitcoin? Segons diversos experts, el sentiment dels inversors està sota mínims. Recentment, l'Índex de Por i Cobdícia Cripte (Crypto Fear and Greed Index, en anglès) ha caigut fins als 30 punts, indicant una clara situació de “por” al mercat, és a dir, que els inversors no estan gens convençuts del potencial a curt termini dels actius digitals; en aquests moments, aquesta referència se situa als 40 punts. Aquesta dada és la pitjor des del setembre de l'any passat i se situa perillosament a prop dels nivells observats durant els últims compassos del 2022, moment en què el criptohivern va acabar d'assentar-se al mercat després del col·lapse d'FTX al novembre.

El motiu, expliquen, podria tenir a veure amb el programa de reemborsaments Mt. Gox. Com hem explicat, els responsables de supervisar aquest procés van anunciar que al juliol començarien a retornar als usuaris els més de 140.000 BTC, valorats en uns 9.000 milions de dòlars, robats durant un ciberatac el 2014. El mercat tem que això provoqui un excés de oferta al mercat que enfonsi els preus, ja que els tokens sostrets a aquests inversors han multiplicat el seu valor per més de 100 vegades: el BTC va tancar el 2014 als 320 dòlars.

Les dades mostren que aquest temor és real. Segons CoinGlass, les operacions de futurs que apostaven per preus més alts van perdre més de 230 milions a les últimes hores, la quantitat més elevada des de finals de juny. Alguns analistes assenyalen que això podria ser favorable per als inversors, ja que el palanquejament estaria sent eliminat del mercat i, en conseqüència, la volatilitat a curt termini hauria de caure.

Sigui com sigui, la veritat és que els esdeveniments de les últimes jornades semblen haver fet malbé l'esperança que el juliol fos un mes alcista per al bitcoin. Històricament, el setè mes de l'any ha estat positiu per a la criptomoneda reina, especialment després d'un juny particularment baixista com l'últim. Tot i això, analistes com els de QCP Capital pronostiquen un tercer trimestre de rendiments "moderats" a causa de la "incertesa" que impera al mercat en aquests moments.

D'altra banda, no hi ha gaires més novetats. Cal destacar, això sí, que Bitwise ha realitzat una sèrie de modificacions al document de sol·licitud S-1 per al seu fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) d'ethereum (ETH) al comptat, cosa que, segons l'analista d'ETF de Bloomberg Eric Balchunas podria significar que aquests productes rebin l'aprovació definitiva al juliol. Recentment, el president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), Gary Gensler, va deixar caure que el regulador podria autoritzar la sortida a borsa d'aquests productes durant l'estiu.

A l'escena macroeconòmica, ahir es van conèixer les actes de la reunió del juny de la Reserva Federal (Fed), document en què els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) van demanar "paciència" amb els tipus d'interès fins que la inflació s'acosti al 2%.

Les últimes dades estan sent força positives i semblen haver augmentat la possibilitat que la Fed contempli una retallada al setembre i una altra a finals d'any, encara que la gran cita de la setmana serà demà amb l'informe oficial d'ocupació del juny. El pronòstic és que les nòmines no agrícoles caiguin de manera significativa, cosa que podria donar suport a aquesta tesi.

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, explicava ahir que la criptomoneda reina és molt a prop del suport que presenta als 56.910 dòlars. "Aquests preus són importants, ja que, molt a prop, hi ha el suport que li ofereix la mitjana de 200 sessions. Per confirmar una continuació de les pujades hauríem d'esperar la superació dels màxims de tots els temps que presenta als 74.415 dòlars", sentència.

contador