bitcoin grafico

Les criptomonedes mantenen el bon to. La capitalització del mercat ha pujat un 0,5% a les últimes 24 hores gràcies a un bitcoin (BTC) en plena forma que torna a vorejar els 68.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH), que ha caigut lleugerament durant l'última jornada, intenta conservar els 2.600 dòlars.

  • 67.834,242$
  • 1,41%

A la resta del mercat, signe mixt. Algunes altcoins com la solana (SOL), XRP o toncoin (TON), per nomenar-ne algunes, recullen beneficis després de les últimes pujades, que han permès que alguns tokens es revaloressin entre un 5% i un 10% l'última setmana. Dogecoin (DOGE) és una de les poques criptomonedes alternatives que han registrat saldo positiu durant les últimes 24 hores i eleva la pujada setmanal per sobre del 10%.

De tornada al bitcoin, la seva pujada les últimes setmanes ha estat molt gradual, però la rapidesa dels guanys i les pèrdues d'aquest matí ha portat a la liquidació de més de 127 milions de dòlars en apostes palanquejades, tant llargues com curtes, durant les últimes hores. La liquidació es produeix quan un operador no té fons suficients per mantenir oberta una operació palanquejada, cosa que porta al tancament forçós de posicions llargues alcistes i curtes baixistes, provocant un breu repunt o caiguda dels preus.

Segons els analistes de Standard Chartered, el repunt del bitcoin i les criptos pot estar motivat per l'avantatge que donen alguns mercats d'apostes com Polymarket a Donald Trump i al Partit Republicà a la carrera presidencial nord-americana. "Com a advertiment, Polymarket és una aplicació descentralitzada basada en cadena de blocs, i les probabilitats d'aposta podrien estar lleugerament inclinades a favor d'una administració republicana. Això és perquè l'usuari mitjà de la plataforma podria ser més expert en cadena de blocs i tenir una preferència pels republicans. D'altra banda, l'arbitratge entre plataformes de mercats de predicció és limitat pels alts costos de sortida", explica Manuel Villegas, analista d'actius digitals del banc suís Julius Baer.

Cal assenyalar que World Liberty Financial, el projecte de criptomonedes recolzat per Trump, no ha tingut la seva millor estrena, amb baixes vendes i fallades tècniques a la seva web. Segons indicava la web dimarts a les 23:30, s'havien venut 576 milions de tokens WLFI, menys del 3% del seu objectiu de 20.000 milions.

Així mateix, QCP Capital explica que les promeses de Kamala Harris de crear un marc regulador per a les criptomonedes també hi podria estar tenint un efecte positiu. Harris ha adoptat un enfocament més amistós amb els criptoactius que Biden, motiu pel qual els estrategs de Standard Chartered estimen que el BTC arribarà a nous màxims històrics després dels comicis fins i tot si guanya la candidata del Partit Demòcrata.

En una recent anàlisi, els experts de QCP Capital van explicar que el repunt del bitcoin s'assembla molt als moviments realitzats a la prèvia de les eleccions nord-americanes de 2016 i 2020. "Si ens remuntem al 2016, el BTC va cotitzar en un rang molt estret durant més de 3 mesos. No va ser fins a tres setmanes abans del dia de les eleccions nord-americanes que el BTC va començar el seu 'ral·li' des dels 600 dòlars i finalment va duplicar el seu preu per a la primera setmana de gener", expliquen. Cal recordar que els comicis presidencials dels EUA se celebraran el proper 5 de novembre, és a dir, d'aquí a tres setmanes.

Així mateix, Villegas destaca la fortalesa dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat, el nivell elevat de l'interès obert en els futurs oberts, i la recuperació del sentiment alcista als mercats d'opcions mostren que la forta demanda està darrere dels darrers repunts del criptoactiu.

"Quant a l'oferta, el factor més rellevant a considerar és el cas FTX, on s'espera que els creditors rebin una distribució en efectiu i potencialment puguin reassignar criptomonedes, cosa que podria contrarestar l'impacte pendent de Mt. Gox. Estem esperant les eleccions als EUA i la propera reunió de la Reserva Federal (Fed) en menys d'un mes i, mentrestant, la volatilitat hauria de continuar sent alta, en línia amb els actius de risc i com es percep en el trencament dels futurs del VIX per al novembre", explica aquest expert.

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, assenyala que les últimes pujades del bitcoin li permeten moure's just al voltant de la resistència clau del curt termini que presenta als 67.135 dòlars.

contador