ep archivo   junta general de accionistas de sacyr
SACYR - Archivo

Sacyr ha caigut amb força a la borsa aquest dilluns per l'impacte d'un laude arbitral negatiu relacionat amb l'autopista Pedemontana-Veneta, en què l'espanyola té un 49% i la italiana Fininc, un 51% (consorci Sis). En espera de ratificació de la informació per part de la companyia, fonts del mercat han confirmat a Bolsamanía que Sacyr ha convocat els analistes a partir de les 14 hores per aclarir els fets. L'empresa ha tancat amb caigudes del 5,24%, fins als 3,11 euros.

  • 3,112€
  • -5,24%

El Col·legi Consultiu Tècnic, una mena de tribunal arbitral per a infraestructures, ha donat la raó al govern de la Regió del Veneto en el càlcul del cànon de concessió que aquest deu a Sis des del 2020 fins avui. El resultat és un estalvi net de 44 milions d'euros per a les arques regionals, segons informa aquest dilluns Corriere della Sera. "Milions que l'assessor regional d'Hisenda, Francesco Calzavara, havia hagut de reservar de manera prudent al pressupost i que ara es converteixen en una inesperada benedicció en temps de restriccions", afegeix el diari.

L'autopista Pedemontana paga per disponibilitat. "És un peatge, però no a l'ús", expliquen fonts de mercat consultades per aquesta web. El Govern i el consorci havien negociat uns pagaments per any. L'autopista havia d'haver estat 100% operativa el 2020, però, a causa de la covid, no ho ha estat fins aquest 2024.

Segons aquestes fonts, el consorci format per Sacyr i Fininc esperava rebre el seu primer pagament aquest any, actualitzat amb la inflació des del 2020. No obstant, la Regió del Veneto, en compliment del laude, ajustarà el pagament únicament amb la inflació del 2024, cosa que resultarà en aquesta reducció de 44 milions a la suma que rebrà el consorci (de 198 milions a 154 milions).

"La determinació expressada pel Col·legi Consultiu Tècnic sobre el valor del cànon de disponibilitat a reconèixer el concessionari per al 2024 -explica al Corriere della Sera Elisa De Berti, vicepresidenta de la Regió i assessora d'Infraestructures– ha confirmat la validesa de la nostra tesi. La Regió ha de pagar un cànon a partir de la data d'entrada en funcionament de la infraestructura, revaloritzat segons una fórmula que considera, durant tota la concessió de 39 anys, la taxa d'inflació i els fluxos de trànsit previstos”.

A la pràctica, Sis interpretava el contracte com a vigent (i per tant, subjecte a actualització per inflació) des del 2020. No obstant això, la Regió ho interpretava des de la posada en servei real dels 94 km i les connexions amb l'A27 i la A4, és a dir, des de la primavera d'aquest any, hi afegeix el rotatiu italià.

Els cinc membres del Col·legi han donat suport a la tesi de la Regió.

Els analistes recalquen que l'autopistes Pedemontada és un actiu de gran importància per a Sacyr i que això suposa un cop inesperat i important.

Fonts de Sacyr han explicat que l'informe del Comitè Consultiu Tècnic (CCT) de la Regió del Veneto a Itàlia ha determinat que el cànon de disponibilitat de l'autopista Pedemontana serà de 154 milions d'euros per al 2024, sense tenir en compte el futur reequilibri del pla econòmic financer (PEF) de la concessió, al qual la concessionària té dret segons aquest informe, segons l'empresa.

Des de Sacyr, afegeixen que, a totes les concessions, el reequilibri del pla econòmic financer s'estableix una vegada que s'ha obtingut la recepció definitiva de les obres, que en aquest cas està prevista el març del 2025, quan es determinarà la inversió final realment executada.

L'empresa afegeix que la inversió en Pedemontana s'ha vist incrementada per peticions de l'Administració, força major com la covid 19, canvis legislatius i revisió de preus, entre d'altres.

Segons Sacyr, aquests impactes habiliten el reequilibri del pla econòmic financer de la concessió, que permetrà assolir la rendibilitat prevista en el moment inicial, de la qual el cànon de disponibilitat del 2024 forma part com a pagament a compte.

En qualsevol cas, des de Sacyr afegeixen que, com sempre, "en la nostra valoració hem estat prudents a l'hora d'incorporar els efectes d'aquests impactes".

contador