bitcoin, alzas, ganancias, gains
Karolina Grabowska (Pexels).

Les criptomonedes segueixen de dolç. El bitcoin (BTC) continua cotitzant per sobre dels 63.000 dòlars, tot i que ha moderat el seu rebot a les primeres hores de la sessió europea després d'assolir els 64.000 dòlars durant la jornada asiàtica. El mateix passa amb l'ethereum (ETH), que se situa per sobre dels 2.500 dòlars.

  • 62.786,460$
  • -0,40%

Aquest patró es repeteix en les altcoins. La majoria de tokens mantenen un saldo positiu a les últimes 24 hores, tot i que han moderat el seu rebot des dels màxims assolits a últimes hores de dijous i primeres de divendres: solana (SOL, +8,4%), avalanche (AVAX, +8,6%), cardano (ADA, +2,8%)... Entre els grans tokens, destaquen les caigudes moderades de toncoin (TON) i bitcoin cash (BCH).

Els criptoactius segueixen celebrant la baixada de tipus d'interès que la Reserva Federal (Fed) va dur a terme aquest dimecres. La pausa del Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès) també ha estat ben rebuda, ja que s'ha interpretat com un esforç per evitar una repetició del col·lapse borsari del juliol després de la darrera pujada de tipus d'interès. Cal recordar que el pla de l'entitat és continuar el camí de normalització de la política monetària si l'evolució de l'economia i els preus si l'entorn és estable.

Les dades d'interès obert de CoinGlass mostren un augment de gairebé 5.000 milions de dòlars en les apostes en bitcoin des de dimarts, senyal de la ràpida entrada de diners nous al mercat per les expectatives de volatilitat que s'acosten. De fet, els operadors s'inclinen per les posicions llargues (apostes a preus més alts).

Amb tot, alguns experts alerten que el futur podria no ser tan maco com sembla. D'una banda, un moviment d'una balena (gran tenidor de criptomonedes) ha mogut més de 250 BTC, valorats en uns 16 milions de dòlars a preus actuals, que portaven inactius des del 2009. Els moviments de les balenes són molt seguits pel mercat, ja que poden influenciar molt els preus dels criptoactius. En aquest cas, alguns analistes assenyalen que aquest moviment podria generar una considerable pressió a la baixa sobre el bitcoin.

Diversos bitcoin de la "era Satoshi" (2009-2011, període d'activitat de Satoshi Nakamoto) han estat actius durant els darrers anys. El juliol del 2023, un moneder inactiu durant 11 anys va transferir 30 milions de dòlars de l'actiu a altres moneders, mentre que un altre moneder va transferir 1.005 BTC a l'agost a una nova direcció.

D'altra banda, Antonio Ernesto Di Giacomo, analista sènior de mercats d'XS.com, destaca que la volatilitat i l'escenari actual d'incertesa econòmica continuen sent un motiu de preocupació per als inversors en criptomonedes. "Malgrat l'optimisme inicial, les projeccions a mitjà i llarg termini no són del tot encoratjadores. La Reserva Federal ha indicat que els tipus d'interès es mantindran elevats en aquests terminis, cosa que podria frenar l'entusiasme pels actius de risc. Tot i que el bitcoin ha mostrat una gran resistència després de períodes d'incertesa, el comportament en aquest nou context de política monetària continua suscitant dubtes entre els analistes", explica.

Un altre factor que limita les perspectives a llarg termini del bitcoin, afegeix aquest expert, és l'entorn regulador. Durant els últims mesos, les autoritats han intensificat el seu escrutini de les criptodivises, cosa que podria donar lloc a "noves restriccions" que afectin negativament la cotització. "Les normatives proposades pretenen controlar l'ús de criptomonedes en activitats il·lícites i garantir una transparència més gran, però també podrien descoratjar alguns inversors institucionals i minoristes", apunta. De fet, aquest estrateg destaca que s'ha produït un "notable" descens de l'interès dels inversors minoristes. Sense una forta demanda al detall, explica Di Giacomo, la criptomoneda reina "podria tenir dificultats per mantenir el seu impuls actual".

contador