Els Estats Units han iniciat el 2025 de la pitjor forma possible i amb el focus en la seguretat nacional. D'una banda, l'atropellament massiu de Nova Orleans s'ha confirmat com el més mortífer de la història del país després de deixar almenys 15 morts i desenes de ferits. De l'altra, l'explosió d'un Tesla Cybertruck a les portes del Trump International Hotel de Las Vegas ha provocat la mort del conductor del vehicle i ha deixat amb ferides lleus set persones més. Ara com ara, es desconeix si hi ha connexió directa entre els dos incidents.
Ambdós incidents, que estan sent investigats per les autoritats locals i per l'FBI, es produeixen a només tres setmanes que Donald Trump prengui possessió com a president del país. Per part seva, l'encara president dels EUA, Joe Biden, ha assegurat que els actes de l'autor de l'atropellament estan "inspirats per l'Estat Islàmic (ISIS)" a causa dels missatges i vídeos que havia publicat a les xarxes socials.
L'assassí de Nova Orleans, identificat per l'FBI com a Shamsud-Din Jabbar, de 42 anys, era un ciutadà nord-americà, nascut a Texas, que va servir a l'Exèrcit dels Estats Units i a la reserva. Va rebre diverses condecoracions per la seva bona conducta i els seus èxits en les forces armades del país.
Dins la camioneta elèctrica Ford F-150 que va utilitzar per perpetrar l'atropellament massiu es va trobar una bandera de l'ISIS, així com armes de foc i explosius. La investigació de l'FBI s'ha ampliat a Houston, on vivia Jabbar, i les autoritats han demanat l'ajuda de la ciutadania per obtenir-ne pistes.
Abatut a trets per la policia, es desconeix si Jabbar va actuar en solitari o comptava amb còmplices. "La situació és molt canviant. La comunitat d'intel·ligència de les forces de l'ordre continua buscant connexions, associacions o còmplices", ha afegit Biden. Per part seva, Alethea Duncan, agent especial adjunta de l'FBI a Nova Orleans, ha assenyalat que les autoritats "no creuen" que Jabbar en sigui "l'únic responsable".
Pel que fa a l'incident de Las Vegas, s'està investigant l'explosió del Tesla Cybertruck com a potencial acte de terrorisme. Cal assenyalar que tant aquest vehicle com l'utilitzat a l'atropellament massiu de Nova Orleans van ser llogats a través de la mateixa aplicació de cotxes compartits, Turo.
Elon Musk, conseller delegat i fundador de Tesla i un dels aliats més propers de Trump, ha afirmat en una publicació a xarxes socials que la companyia "va confirmar" que l'explosió del Cybertruck va ser "causada per focs artificials molt grans i/o una bomba transportada a la part del darrere" i que era "aliena al vehicle en si".
De moment, les autoritats de l'estat de Nevada consideren aquest acte com un “incident aïllat”. "Aquesta és una camioneta Tesla, i sabem que Elon Musk està treballant amb el president electe Trump, i és la Torre Trump, així que òbviament hi ha coses de què preocupar-se i és una cosa que seguim analitzant", ha explicat Kevin McMahill, xèrif de la Policia Metropolitana de Las Vegas.