chinacbbolsaestrecho1

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat aquest dilluns amb signe mixt després que les fàbriques xineses hagin donat nous signes de contracció i que el Japó hagi revisat a la baixa la dada del Producte Interior Brut (PIB) del primer trimestre.

La Xina va publicar aquest cap de setmana les seves xifres oficials del PMI manufacturer, que s'ha situat al 49,5 al juny, sense canvis des del maig, de manera que marca el segon mes consecutiu en territori de contracció.

Tot i això, una enquesta privada sobre l'activitat manufacturera ha mostrat tot el contrari, reportant la major millora en les condicions comercials en tres anys. En concret, el PMI de l'S&P Caixin ha pujat a 51,8 al juny, enfront del 51,7 al maig.

Aquestes dades han deixat els inversors xinesos amb un cert sabor agredolç, tot i que finalment el CSI 300 de la Xina continental ha pujat un 0,37%, mentre que els mercats de Hong Kong han estat tancats aquest dilluns per festiu.

L'altre gran protagonista de la jornada ha estat el Japó, que ha revisat a la baixa la dada de contracció del PIB del primer trimestre al 2,9% interanual, des de l'1,8% reportat anteriorment. Així mateix, les dades del PIB del tercer i quart trimestre del 2023 també s'han revisat a la baixa.

Segons l'oficina del gabinet del país, les revisions escomeses s'expliquen per les dades d'inversió en noves construccions que s'han conegut recentment. A més, el PMI manufacturer del juny del país nipó ha caigut fins a 50,0 des de 50,4, pitjor del previst.

Tot i això, el Nikkei 225 del Japó ha pujat un 0,12% fins als 39.631,06 punts (durant la sessió ha tocat màxims de tres mesos, tot i que després ha retallat guanys), mentre que el Topix ha avançat un 0,52 % i ha acabat als 2.824,28, amb la qual cosa ha arribat a un nou màxim de 34 anys.

I és que la confiança entre els grans fabricants japonesos ha millorat al segon trimestre, segons mostra l'enquesta Tankan del Banc del Japó. S'ha situat en +13 en comparació amb +11 al primer trimestre, situant-se, a més, per sobre de les projeccions del consens, que esperava que fos de +12.

Per la seva banda, el sentiment dels no fabricants s'ha ubicat a +33, igualant les previsions del mercat i per sota del +34 del trimestre anterior. És la primera vegada en quatre anys que ha empitjorat la confiança entre els no fabricants.

A la resta de la regió, el Kospi de Corea del Sud ha guanyat un 0,23% i ha finalitzat aquesta primera sessió de la setmana en 2.804,31 punts, i el Kosdaq de petita capitalització ha avançat un 0,8% fins als 847,15 sencers. També s'han conegut les xifres d'activitat de les fàbriques, que s'ha expandit al seu ritme més ràpid des del febrer del 2022 en situar-se el PMI manufacturer del juny en 52,0, des del 51,6 del mes anterior.

L'S&P/ASX 200 d'Austràlia ha caigut un 0,22% i ha acabat als 7.750,7 punts, i ha estat l'únic índex important de la regió que s'ha acabat el dia en territori negatiu.

contador