Banc Sabadell va guanyar entre el gener i el setembre un 25,9% més que durant el mateix període de l'any anterior, increment que li va permetre assolir la xifra rècord de benefici de 1.295 milions d'euros i pràcticament igualar en nou mesos la xifra de tot el 2023, segons aquest dijous ha informat l'entitat en un comunicat.
- 1,796€
- -1,29%
El banc subratlla la forta capacitat de generació de beneficis i de capital de forma recurrent, principalment gràcies al bon comportament del marge d'interessos, a l'increment de volums, d'inversió en empreses, pimes i particulars, així com a la positiva evolució de la qualitat d'actius, que ha conduït a una reducció de les provisions i a una millora del cost de risc total.
Com a conseqüència d'aquest nivell de beneficis, l'entitat ha elevat la rendibilitat RoTE en 296 punts bàsics en termes interanuals, fins a situar-se al 13,2% al tancament del setembre. Des del començament d'exercici, Banc Sabadell ha millorat el RoTE en 174 punts bàsics, després de tancar el 2023 a l'11,5%.
El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha destacat que “continua la bona evolució de totes les unitats de negoci del banc, gràcies al compromís i la involucració de tots els equips. Estem a nivells de benefici rècord, creixent en volums i recolzant la inversió de famílies, pimes i empreses”.
González-Bueno ha afegit que s'observa “un trimestre més una millora de la rendibilitat i solvència, cosa que recolza la creació de valor per als accionistes de forma recurrent i el projecte en solitari de Banc Sabadell”.
Durant el període comprès entre gener i setembre, el banc destaca l'evolució del marge d'interessos, que va pujar fins als 3.746 milions d'euros després de créixer el 6,7% interanual, impulsat principalment per un rendiment del crèdit més elevat i una alça dels ingressos de la cartera de renda fixa, alhora que les comissions netes es van situar en 1.010 milions d'euros, amb un descens del 3,6% interanual, mantenint-se dins del rang previst, ha indicat el banc.
L'entitat ha actualitzat les previsions de rendibilitat, que té previst mantenir per sobre del 13% el 2024
Fruit d'això, els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) es van elevar fins als 4.756 milions d'euros entre el gener i el setembre del 2024, un 4,3% més en termes interanuals.
Els costos totals es van col·locar en 2.307 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que representa un increment del 3,4% interanual després d'anotar despeses de reestructuració de TSB. Els costos recurrents, que no tenen en compte elements extraordinaris, pugen el 2,5% interanual, també en línia amb les previsions.
D'aquesta manera, el marge recurrent (marge d'interessos més comissions menys costos recurrents) va créixer el 6,1% interanual, fins a situar-se en 2.470 milions d'euros al tancament del setembre, mentre que la ràtio d'eficiència va millorar 2,3 punts percentuals enfront del mateix període de l'exercici precedent, fins a col·locar-se al 48,6% al tercer trimestre del 2024.
L'evolució del compte de resultats també es va veure impulsada per la reducció de les provisions totals, que van baixar el 17,7% interanual, fins als 561 milions d'euros al setembre. Aquest descens es recolza, principalment, en la millora del perfil de risc de crèdit a tots els segments del banc i a les menors dotacions realitzades per a immobles.
Banc Sabadell va registrar així una millora del cost de risc del crèdit, que ja se situa en 31 punts bàsics al tancament del setembre. El cost de risc total del grup es col·loca en 44 punts bàsics al final del tercer trimestre de l'any.
ACTIUS PROBLEMÀTICS I MOROSITAT
La ràtio loan to deposits -que mostra la proporció entre préstecs i dipòsits- es va situar al 95,2% al tercer trimestre de l'exercici, mentre que l'LCR (liquidity coverage ratio) va assolir el 209% al tancament del setembre, amb una xifra total d'actius líquids de 62.080 milions d'euros.
El saldo d'actius problemàtics es va reduir en 775 milions d'euros durant els dotze últims mesos, fins a tancar setembre amb un saldo de 6.155 milions d'euros, 5.283 milions dels quals són préstecs dubtosos i 872 milions d'euros són actius adjudicats.
La ràtio de morositat es va situar al 3,14% al setembre, per sota del 3,21% del trimestre anterior i que compara amb el 3,54% del tercer trimestre de l'exercici precedent. La cobertura d'actius problemàtics es va situar al 57,9% (+4 punts interanuals). La cobertura de préstecs dubtosos (stage 3) va pujar fins al 60,8% (+4,3 punts interanual) i la dels actius adjudicats es va col·locar al 40,3% (+1,4 punts interanual).
SOLVÈNCIA
Al tancament del mes de setembre passat, la ràtio CET1 fully-loaded es va situar al 13,8%, xifra que implica un increment de 32 punts bàsics al trimestre i de 59 punts bàsics respecte al tancament del 2023. El banc ha subratllat que aquesta ràtio es col·loca molt per sobre dels requeriments mínims prudencials aplicables i ja hi incorpora el pay-out del 60%. La ràtio de Capital Total es va col·locar al 18,84% al tancament de setembre del 2024, i l'MDA buffer es va situar als 485 punts bàsics.
REMUNERACIÓ A L'ACCIONISTA I PREVISIONS DE RENDIBILITAT
Banc Sabadell ha remarcat el compromís amb la capacitat de remuneració recurrent per als accionistes gràcies a la sòlida generació orgànica de capital, de 59 punts bàsics fins al setembre. Tot això incloent-hi ja una distribució del 60% dels beneficis (pay-out) i un creixement del llibre del crèdit del 3%.
Cal recordar que Banc Sabadell té previst lliurar en 18 mesos 2.900 milions d'euros amb càrrec als resultats del 2024 i del 2025. A més, l'entitat ha actualitzat les seves previsions de rendibilitat, que té previst mantenir per sobre del 13% el 2024.
L'1 d'octubre passat, Sabadell va pagar un dividend en efectiu de 8 cèntims per acció (429 milions d'euros), xifra que representava un 15% del total previst per al període, durant el qual s'abonaran almenys 45 cèntims per acció més.
TSB APORTA 168 MILIONS
TSB va completar el tercer trimestre del 2024 amb un benefici net individual de 59 milions de lliures, un 44,7% més en la comparativa trimestral, i de 138 milions de lliures entre gener i setembre, xifra que equival a un descens del 9,5 %. La contribució positiva als comptes de Sabadell es va elevar fins als 73 milions d'euros al tercer trimestre (+48,7% trimestral) i als 168 milions d'euros (+4,3% interanual) durant els nou primers mesos del 2024.
La filial va reduir un 13,4% el marge recurrent en la comparativa interanual, fins a situar-se en 243 milions de lliures entre gener i setembre, si bé aquesta xifra es va incrementar un 14,9% en comparació amb el trimestre immediatament anterior. El marge d'interessos va baixar un 7% interanual, fins als 730 milions de lliures, i les comissions netes baixen un 11,6% fins als 70 milions de lliures.
Aquests resultats del trimestre mostren una sèrie d'elements extraordinaris, segons ha indicat Sabadell, entre els quals hi ha els costos de reestructuració i la sanció imposada per l'FCA. Aquests one offs previstos han estat compensats per recuperacions d'assegurances.