gold 20240321093111

L'or cotitza amb pèrdues després de la darrera decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed). L'organisme va baixar els tipus d'interès, però va reduir la previsió de retallades per a l'any que ve i va augmentar les previsions d'inflació per als propers 12 mesos.

"El ritme més lent de baixades per a l'any que ve reflecteix tant les lectures d'inflació més altes que hem tingut aquest any com la previsió que la inflació serà més alta. Ens veiem encara en posició de retallar. Hem fet molt per recolzar l'activitat econòmica en retallar 100 punts bàsics, i recolzo aquesta decisió i crec que era la correcta. Ens vam moure molt ràpid per arribar aquí, a partir d'ara ens mourem més a poc a poc", va destacar Jerome Powell, president de la Fed.

Els mercats ara esperen que la Fed mantingui sense canvis la seva taxa de referència durant la reunió del 28-29 de gener.

"Aquestes declaracions indiquen que la Fed continuarà amb la seva política monetària agressiva en el futur proper. Per tant, veig això com un factor negatiu per a l'or a curt termini, ja que les taxes d'interès altes continuen pressionant els actius sense rendiment com l'or. En última instància, si la Fed manté la seva postura agressiva, és probable que la pressió sobre els preus de l'or persisteixi enfront dels moviments del dòlar”, explica Rania Gule, analista sènior de mercats d'XS.com.

Tot i això, els analistes són més optimistes de cara al futur. En un recent informe, Carsten Menke, cap d'Investigació Next Generation del banc helvètic, assenyala que s'estan donant les condicions perquè l'or aconsegueixi tancar amb bona nota un any "extraordinari" i visqui dotze mesos més iguals o millors... i perquè els inversors que sàpiguen jugar les seves cartes se n'aprofitin.

"Pujant i baixant a la muntanya russa nadalenca, els preus de l'or van caure fins a un 2.5% des del màxim de dimecres. Han recuperat una mica del terreny perdut durant les primeres operacions de dijous després d'una crida del president electe Trump per bloquejar un acord de finançament que amenaça amb un tancament del govern dels Estats Units", apunta.

En retrospectiva, assenyala Menke, aquests tancaments "no han tingut mai un impacte durador" en aquesta matèria primera, ja que es tracten "principalment de jocs de poder polític, generant més soroll que notícies per als mercats financers en general".

"La declaració de la Reserva Federal serveix com un recordatori contundent que l'or no és un refugi contra la inflació per si mateix, encara que té aquesta reputació. No protegeix contra la 'bona inflació', derivada d'una economia forta, com passa als EUA, la qual és contrarestada per una política monetària més restrictiva. En contrast, l'or sí que protegeix contra la 'dolenta inflació', relacionada amb polítiques fiscals i monetàries irresponsables que condueixen a una pèrdua fonamental de confiança en una moneda i a una devaluació massiva", subratlla.

Per això, si bé el panorama econòmic "a curt i mitjà termini" als Estats Units podria portar "més vents en contra que a favor" per a l'or, a llarg termini la situació canvia. Principalment perquè els riscos potencials relacionats amb les polítiques de Trump i la represa de les compres d'or per part dels bancs centrals haurien d'impulsar novament els preus a l'alça.

"Considerem que les compres d'or dels bancs centrals són la força estructural més forta al mercat de l'or, no només el 2025, sinó més enllà. Per tant, les reculades a curt termini s'han de considerar oportunitats de compra a llarg termini", sentencia l'expert de Julius Baer.

contador