un drapeau francais flotte au dessus de l horizon alors que la tour eiffel et les toits sont vus a paris france

Els dubtes sobre la borsa francesa no deixen de multiplicar-se. La incertesa que ha provocat l'avançament electoral fixat pel president Emmanuel Macron després del resultat de les europees no fa més que incrementar-se, i ara també els experts de Goldman Sachs avisen que el pitjor pot venir i que cal esperar més caigudes a les properes setmanes i mesos. A més, han identificat quines són les accions que més es poden veure perjudicades pel risc polític.

Els estrategs del banc nord-americà creuen molt probable que les accions franceses pateixin un nou cop, encara que estimen que les conseqüències se centraran en determinades àrees, segons ha dit Sharon Bell, estrateg sènior de borsa europea de Goldman, en declaracions a CNBC.

Aquesta experta ha recordat que les accions de 'primera línia' del CAC 40 de París van registrar a la setmana passada el seu pitjor exercici des del març del 2022, caient més del 6% en veure's França sacsejada per la decisió sorpresa de Macron de dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions legislatives anticipades, que se celebraran a dues voltes els propers 30 de juny i 7 de juliol.

Els mercats temen una possible victòria de l'extrema dreta, igual que va passar a les europees, i això és el que ha provocat la venda massiva d'accions, ha destacat Bell, que creu probable que la pressió sobre la borsa francesa es mantingui a les properes setmanes.

Sobretot sobre els grans noms com la cadena de supermercats Carrefour, el grup industrial Vinci, i també sobre gegants de marcada orientació internacional com LVMH, L'Oréal i Rémy Cointreau.

Però des de Goldman també remarquen que a més de la liquidació d'accions, els costos d'endeutament van augmentar a la setmana passada i el diferencial entre els rendiments dels bons francesos i alemanys a 10 anys s'ha ampliat en 25 punts bàsics.

Per això els estrategs del banc esperen que el diferencial es mantingui ampli, cosa que perjudicarà "especialment els bancs, que són molt sensibles als diferencials sobirans", segons van explicar en un informe divendres passat.

Aquesta és la raó per la qual els analistes de l'entitat nord-americana aconsellen, a curt termini, apostar per sectors defensius com el d'atenció mèdica per poder trampejar l'elevada incertesa política que planeja sobre França.

COM AFECTARÀ EL RESULTAT ELECTORAL?

A Goldman creuen que una victòria del partit de Marine Le Pen, Agrupació Nacional (Rassemblement National, RN) podria afectar encara més les accions nacionals franceses, encara que estima que a llarg termini el partit podria resultar més favorable a les empreses del que s'esperava si segueix centrat a assegurar la victòria del seu candidat a les eleccions presidencials previstes per al 2027.

Tot i que, diu, també hi ha una altra possibilitat: la d'un Parlament penjat, sense majoria, cosa que provocaria un estancament polític que "reduiria la probabilitat d'una reacció violenta del mercat", però seria consistent amb diferencials sobirans més amplis, cosa que afectaria contínuament a les accions nacionals franceses.

Sobre aquest assumpte, Bell ha explicat que el CAC 40 només té un 20% d'exposició francesa en conjunt, cosa que redueix el risc. "Ara bé, això no és una exposició francesa zero, i la gent òbviament està afegint una prima de risc addicional a França en aquest moment ateses les properes eleccions", ha remarcat.

Després d'això, ha comentat que en qualsevol cas la borsa francesa "és un mercat que també ha tingut bons resultats als darrers anys", ja que "algunes de les empreses estan molt ben valorades", i ha destacat aquest 80% d'empreses amb gran pes fora de França, recordant que "moltes d'elles guanyen dòlars", cosa que pot ser un alleujament en moments com l'actual.

"Crec que ha estat una reacció una mica instintiva vendre totes les accions franceses, i diríem que les més vulnerables són les de petita capitalització i les empreses franceses nacionals", ha incidit l'experta, que també creu que aquesta percepció del risc polític a Europa contribueix a la diferència de valoració de la regió respecte als EUA.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "la diferència entre Europa i els EUA no es tancarà, potser es redueixi una mica, que és la nostra opinió, però no es tancarà a causa d'alguns d'aquests riscos", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador