dl jerome powell generic 20240326 6
Sharecast / public domain image

"Sense sorpreses". Així defineixen els analistes les actes de la darrera reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed), en què l'organisme va tornar a reiterar la necessitat d'una confiança més gran que la inflació torna de manera sostenible a l'objectiu del 2% abans de retallar els tipus dinterès.

"Malgrat que es va conèixer durant la reunió un bon registre d'inflació, la Fed busca més evidències que el procés de desinflació és sostenible i avança cap a la direcció correcta", indiquen des de Bankinter.

Tot i així, sí que van mostrar l'existència d'un debat intern continu sobre si les mesures de la Fed estan impactant en l'economia, incloent-hi una visió menys esbiaixada dels riscos per a les perspectives d'inflació.

"Hi va haver un canvi subtil en la discussió sobre la inflació, centrant-se en els esdeveniments recents que donen suport a la seva opinió que les pressions inflacionàries estaven disminuint, incloent-hi una desacceleració en el creixement dels salaris nominals i una reducció en el poder de fixació de preus de les empreses", subratllen a Oxford Economics.

I és que, des de la Fed, consideren que els riscos per aconseguir el doble mandat d'estabilitat de preus i màxima ocupació estan més equilibrats i més ben alineats. No obstant això, alguns membres apunten que amb l'actual normalització del mercat laboral un refredament més gran de la demanda podria provocar un augment de la desocupació superior al previst.

"La Reserva Federal està cada vegada més atenta als riscos a la baixa per al mercat laboral, cosa que enforteix la nostra confiança en la nostra previsió que la primera retallada de tipus en aquest cicle de flexibilització es produeixi al setembre", afegeixen els experts de la companyia britànica.

En canvi, des de Bankinter no es mostren tan optimistes i creuen que "amb registres de preus no tan favorables a la segona meitat de l'any per l'efecte base i una economia que segueix mostrant solidesa, estimem que no començaran amb les baixades de tipus fins a la reunió del 18 de desembre".

Tot i això, al banc central nord-americà volen veure evidències addicionals que la inflació s'està moderant per començar a suavitzar la política monetària, de manera que les decisions es prendran reunió a reunió.

"Les actes van reiterar que la Reserva Federal necessitava més dades abans de retallar les taxes d'interès, cosa que descarta el juliol, però manté el setembre sobre la taula. En general, mantenim la nostra previsió d'una retallada de tipus al setembre i al desembre", conclouen a Oxford Economics.

contador