dl china peoples republic of china prc flag beijing shanghai country generic pb 20231031 0833
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

La Xina continua sense aixecar cap. L'activitat econòmica del gegant asiàtic s'ha desaccelerat a l'agost i les dades de vendes al detall, producció industrial i inversió en actius fixos s'han situat per sota de les expectatives del consens de mercat. Aquesta feblesa ha portat els estrategs de Julius Baer a reduir les seves previsions de creixement tant per a aquest any com per al proper.

Així, han baixat les seves estimacions per al 2024 del 4,7% al 4,5%, cosa que també redueix mecànicament la seva projecció de creixement per al 2025 del 4,2% al 4,0%.

"Com que les dades no indiquen una millora de l'activitat econòmica interna i persisteixen els obstacles, hem reduït la nostra previsió de creixement per al 2024 del 4,7% al 4,5%. Això redueix automàticament la nostra previsió de creixement per al 2025 del 4,2% al 4,0%", han detallat.

Les darreres dades econòmiques xineses apunten a una contínua feblesa de la demanda interna i un entorn deflacionari. El creixement de les vendes al detall s'ha frenat novament al 2,1% interanual després d'un lleuger repunt al juliol, i els preus al consumidor han registrat descensos mensuals generalitzats, fet que ha donat lloc a una moderació de la inflació subjacent al 0,3% interanual a l'agost.

"Al sector immobiliari, les vendes d'habitatges nous, la inversió immobiliària i els inicis de construcció d'habitatges van continuar caient a un ritme ràpid, encara que les caigudes interanuals van ser una mica menys pronunciades a causa de la base ja molt baixa. D'altra banda, els preus dels habitatges nous i existents van caure més abruptament que al mes anterior, i la finalització de projectes d'habitatge iniciats també va experimentar caigudes anuals més importants a l'agost, cosa que suggereix que l'anterior suport incremental de la política d'habitatge no ha tingut un efecte durador", han explicat des de Julius Baer.

Així mateix, la producció industrial també ha baixat, arrossegada per la producció de béns relacionats amb la propietat, mentre que la producció de vehicles elèctrics i béns tecnològics ha repuntat, recolzada per fortes exportacions en aquestes àrees.

"Les inversions en actius fixos van millorar lleugerament, impulsades per un repunt de la inversió en infraestructura, mentre que la inversió immobiliària va continuar sent un llast i la inversió al sector manufacturer es va desaccelerar, però va continuar creixent a un ritme encara fort. Les dades crediticis publicats divendres passat (13 de setembre) suggereixen que, malgrat el suport continu de les polítiques, la gana de les empreses per palanquejar-se està disminuint davant d'un entorn econòmic incert. Per tant, la inversió en manufactura es pot desaccelerar encara més als propers mesos", afegeixen els experts.

Per la seva banda, l'emissió de bons governamentals s'ha accelerat als últims mesos després d'un començament lent als primers compassos de l'any. Això podria donar suport a la inversió en infraestructura, però des de la companyia veuen poc probable que eviti una desacceleració més gran de l'economia davant la caiguda ininterrompuda del sector immobiliari i la baixa confiança entre les llars i les empreses.

"A la llum de les febles dades, podríem veure més retallades en les taxes preferencials de préstecs tan aviat com divendres d'aquesta setmana. No obstant això, a l'entorn actual d'alta incertesa econòmica, baixa confiança i una baixa gana per palanquejar-se, realment depèn de la política fiscal donar suport a l'economia. A més, fins i tot si es rep més suport fiscal, és poc probable que encara tingui un impacte en el creixement d'aquest any”, conclouen Julius Baer.

Noticias relacionadas

contador