
Les criptomonedes cauen amb ganes després dels aranzels recíprocs anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump. El bitcoin (BTC) aguanta millor el tipus que altres tokens i "només" retalla un 1,2%, fins als 83.600 dòlars.
- 78.405,232$
- -0,05%
A les altcoins, les caigudes són més importants. L'ethereum (ETH) es deixa al voltant d'un 3% i posa en perill els 1.800 dòlars, mentre que altres criptos com ara XRP, solana (SOL), dogecoin (DOGE) o cardano (ADA) cedeixen fins a un 4%. La pitjor part se l'està emportant toncoin (TON), que registra descensos de més del 7% a les últimes 24 hores.
La volatilitat del mercat, més alta del que és habitual, va afectar tant els alcistes com els baixistes, ja que els futurs de criptomonedes van registrar liquidacions superiors als 450 milions de dòlars en les últimes 24 hores. Una liquidació passa quan un 'exchange' tanca forçosament una posició palanquejada d'un inversor a causa de la pèrdua parcial o total del marge inicial. Això passa quan el 'trader' no pot complir els requisits de marge, és a dir, quan no té prou fons per mantenir oberta l'operació.
El motiu després d'aquest moviment és senzill: el mercat tem que l'aranzel universal del 10% anunciat per Trump avivi la inflació, intensifiqui les disputes comercials i alenteixi el creixement, cosa que ha generat un moviment d'aversió al risc als mercats. "Això està a l'extrem més agressiu o fins i tot més enllà de les expectatives baixistes del mercat, amb aranzels elevats i poc temps per negociar-los abans de la seva implementació. Bona sort esperant retallades de taxes (per part de la Reserva Federal) enmig del caos macroeconòmic que això provocarà!". Francament, el 'Dia de l'Alliberament' d'ahir sembla més aviat l'inici d'una guerra comercial de represàlies a nivell global, en lloc d'un esdeveniment que tanqui el capítol dels aranzels des de la perspectiva macroeconòmica i de mercat”, afirma Michael Brown, analista sènior de Pepperstone.
Però no tothom és tan negatiu. "Encara que els mercats de renda variable han retrocedit, la reacció de la volatilitat implícita ha estat relativament moderada, cosa que suggereix que els mercats no consideren això com un esdeveniment d'aversió al risc de gran magnitud", assenyalen els analistes de 10x Research.
Aquests estrategs destaquen que l'índex VIX, un indicador clau de la por dels inversors, ha pujat fins al 23,5%. Tot i això, aquesta referència segueix molt per sota del màxim del 36% registrat l'agost del 2024, quan van augmentar els temors de recessió a causa de senyals d'afebliment del mercat laboral.
Sigui com sigui, sembla que els plans aranzelaris de Trump no han agradat gens als mercats. A Àsia, les principals borses han caigut, liderades pel Nikkei japonès, mentre que a Europa els principals selectius es tenyeixen de vermell. Tant la Unió Europea com els països asiàtics han promès adoptar contramesures. Sense anar més lluny, la Xina ha demanat a Washington que cancel·li immediatament els aranzels davant del que considera una "típica pràctica d'intimidació unilateral" que "va en contra de les regles del comerç internacional i soscava greument els drets i els interessos legítims de les parts rellevants".
Per tècnic, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, destaca que el bitcoin s'està acostant a una "creu de la mort". Segons aquest expert, aquest senyal tècnic de venda passa "quan la mitjana mòbil de 50 dies creua per sota de la mitjana mòbil de 200 dies".
"Aquest patró suggereix possibles pèrdues futures, i els analistes prediuen que el bitcoin podria provar nivells de suport al voltant de 73.800 dòlars, cosa que representaria una caiguda del 13% des dels nivells actuals", sentencia.
Tot i que aquest patró té un historial mixt com a predictor de tendències de preus, la seva aparició enmig de tensions comercials creixents és un factor que cal considerar. A més, els preus d'opcions mostren una inclinació cap a les 'puts' (protecció a la baixa) amb venciment a finals de juny, segons dades de Deribit i Amberdata.