bancos nueva
Alberto Sánchez

Bankinter, Sabadell, CaixaBank, Unicaja, Santander, BBVA... els bancs espanyols s'han enfonsat a la borsa aquest dimarts per dos factors fonamentals.

  • 1,785€
  • -6,52%
  • 4,376€
  • -4,88%
  • 7,550€
  • -4,77%
  • 9,300€
  • -4,20%
  • 5,076€
  • -5,37%
  • 1,072€
  • -6,38%

El primer, i que més específicament els afecta, és un anunci realitzat aquest matí pel Banc d'Espanya.

El BdE ha aprovat aquest dimarts un marc revisat de fixació del matalàs de capital anticíclic (CCA) exigible a les entitats per a les seves exposicions ubicades a Espanya. Això suposa que, a partir del quart trimestre, aquest matalàs augmentarà fins al 0,5% des del 0% anterior, una mesura que ja havia estat anticipada prèviament.

El regulador, en línia amb el que també s'havia anticipat prèviament, ha afegit que l'element més destacat del nou marc de fixació del CCA per a les exposicions ubicades a Espanya consisteix en l'establiment del percentatge objectiu en l'1% per a un nivell estàndard dels riscos sistèmics cíclics, intermedi entre un nivell elevat i un nivell baix.

Amb el marc previ, l‟activació d‟aquesta eina macroprudencial es produïa exclusivament quan el nivell dels riscos sistèmics cíclics era elevat. Aquest nou marc reforçarà la resiliència del sector bancari al llarg del cicle macrofinancer, ha indicat el BdE.

De manera destacada, durant les fases cícliques adverses, l'alliberament d'aquest matalàs de capital contribuirà a facilitar una provisió de finançament bancari a l'economia real més estable. D'aquesta manera, l'instrument contribuirà a reduir la volatilitat cíclica del sistema financer i de l'economia espanyola, segons ha precisat l'organisme.

Com ja es va anticipar quan es van iniciar al maig els tràmits de revisió del marc del CCA per a les exposicions ubicades a Espanya i la fixació del seu percentatge, s'ha decidit incrementar aquest de forma gradual fins al nivell de l'1%, per minimitzar-ne els possibles efectes adversos.

Per aquest motiu, el percentatge del CCA en vigor des del quart trimestre del 2024 serà del 0,5%, exigible a partir de l'1 d'octubre del 2025. Posteriorment, i condicionat al fet que els riscos sistèmics cíclics es mantinguin en un nivell estàndard, el percentatge del CCA previsiblement serà elevat fins a l'1% a partir del quart trimestre del 2025 (per a aplicació des de l'1 d'octubre del 2026).

Aquest segon augment del CCA seria confirmat més endavant mitjançant una nova decisió. En qualsevol cas, el Banc d'Espanya té la facultat de revisar o fins i tot revertir aquest pla en cas de disposar de nova informació rellevant que ho faci aconsellable.

El Consell de Govern del Banc Central Europeu BCE ha valorat aquesta mesura del Banc d'Espanya, i no s'hi ha oposat.

Aquest anunci, pel que sembla, no havia estat descomptat plenament pel mercat, ja que els bancs espanyols són els més baixistes de la jornada a Europa.

PREVISIÓ DE MÉS RETALLADES DE TIPUS

Un altre factor que també afecta les seves cotitzacions ha estat la dada d'inflació de la zona euro, que ha baixat per sota del 2% i ha motivat que el consens descompti gairebé al 100% que el Banc Central Europeu (BCE) baixarà els tipus a la reunió d'octubre.

A més, el mercat descompta que les baixades de tipus del BCE poden ser més ràpides del que s'esperava el 2025, a causa de la desacceleració econòmica que està registrant la zona euro.

Aquests dos factors, principalment, serveixen per explicar el comportament negatiu dels bancs espanyols a nivell fonamental durant la jornada d'aquest dimarts.

contador