openai chatgpt

OpenAI torna a ser notícia després de llançar o1, una nova línia de models d'intel·ligència artificial (IA) de "raonament", coneguda sota el nom en clau Strawberry durant el desenvolupament. Segons la companyia dirigida per Sam Altman, aquest model és capaç de raonar per resoldre problemes difícils com ho faria un humà.

"Hem entrenat aquests models perquè dediquin més temps a pensar en els problemes abans de respondre, com ho faria una persona. A través de l'entrenament, aprenen a refinar el seu procés de pensament, provar diferents estratègies i reconèixer els seus errors", explica la companyia en un comunicat.

Segons l'empresa emergent, aquestes "capacitats de raonament millorades" poden ser "particularment útils" si l'usuari s'enfronta a "problemes complexos en ciència, codificació, matemàtiques i camps similars". OpenAI assenyala que o1 pot, per exemple, ser utilitzat pels investigadors de la salut per anotar dades de seqüenciació cel·lular, per físics, per generar fórmules matemàtiques complicades necessàries per a l'òptica quàntica i pels desenvolupadors a tots els camps per "construir i executar fluxos de treball de múltiples passos".

"Estem davant del començament d'un nou paradigma: una IA que pot fer raonaments complexos de propòsit general", ha apuntat Sam Altman, CEO d'OpenAI, a la xarxa social X.

LIMITACIONS

Aquest model encara està en les primeres fases, tant és així que OpenAI encara parla d'un "avenç" i assenyala que espera oferir "actualitzacions i millores" de forma periòdica. Des d'un punt de vista més pràctic, fa una feina millor escrivint codi i resolent problemes de diversos passos que els models anteriors. Però també és més car i lent que GPT-4o, l'últim model que fa funcionar el cèlebre ChatGPT en la versió gratuïta.

"En tractar-se d'un model inicial, encara no disposa de moltes de les funcions que fan útil a ChatGPT, com la navegació per Internet a la recerca d'informació i la càrrega d'arxius i imatges. Per a molts casos comuns GPT-4 serà més capaç a curt termini", subratlla OpenAI. Tot i això, la companyia destaca que, per a "tasques de raonament complexes", aquesta tecnologia suposa "un avenç significatiu" i representa un "nou nivell de capacitat d'IA".

Jerry Tworek, director d'investigació d'OpenAI, destaca que l'entrenament d'o1 ha estat fonamentalment diferent del dels predecessors. "S'ha entrenat utilitzant un algorisme d'optimització completament nou i un nou conjunt de dades d'entrenament específicament dissenyat per a ell", apunta en una entrevista concedida al mitjà nord-americà The Verge.

Segons Tworek, aquest model "al·lucina menys" i és més precís gràcies a aquesta metodologia d'entrenament. Però les limitacions de la tecnologia continuen sent evidents. "No podem dir que hàgim resolt aquestes al·lucinacions", lamenta. Tot i això, també ha reconegut que "sembla més humà que els models anteriors".

Els usuaris de ChatGPT Plus i Team podran accedir als models o1 a ChatGPT a partir d'aquest divendres, mentre que els usuaris de l'Enterprise i l'Edu tindran accés a principis de la setmana que ve. OpenAI també ha indicat que els usuaris sense plans de subscripció també tindran accés a aquesta tecnologia, però no hi ha posat data.

The Verge destaca que l'accés dels desenvolupaments a o1 s'ha encarit respecte a altres models. A l'API, o1-preview costa 15 dòlars per cada milió de tokens d'entrada, o trossos de text analitzats pel model, i 60 dòlars per cada milió de tokens de sortida. En comparació, GPT-4o costa 5 dòlars per cada milió de tokens d'entrada i 15 dòlars per cada milió de tokens de sortida.

"Per oferir una solució més eficient als desenvolupadors, també estem llançant o1-mini, un model de raonament més ràpid i barat que és particularment eficaç en la codificació. Com que és un model més petit, o1-mini és un 80% més barat que o1-preview, cosa que el converteix en un model potent i rendible per a aplicacions que requereixen raonament, però no un ampli coneixement del món", ha apuntat la companyia nord-americana.

Tant o1-preview com o1-mini es poden seleccionar manualment al selector de models, i en el llançament, els límits de tarifa setmanal seran de 30 missatges per a o1-preview i 50 per a o1-mini.

NOVA RONDA DE FINANÇAMENT

OpenAI també ha estat notícia durant les últimes setmanes per una nova ronda de finançament en què "planeja" aixecar fins a 6.500 milions de dòlars, xifra que elevaria la valoració de la companyia per sobre dels 150.000 milions de dòlars. Aquesta capitalització la situaria en línia de companyies de la talla de Goldman Sachs, Uber, Morgan Stanley o The Walt Disney Company, entre d'altres.

Segons ha informat Bloomberg, l'empresa emergent, que consolidaria la seva posició com una de les reines de la IA, també està en converses per recaptar 5.000 milions de dòlars en deute dels bancs en forma d'una línia de crèdit renovable. Altres tecnològiques com Meta, Alibaba o Uber han recorregut a aquest tipus de línies de crèdit abans de fer una oferta pública de venda (OPV).

Aquesta ronda de finançament estarà liderada per Thrive Capital. Thrive, una empresa amb seu a Nova York fundada fa 15 anys per Josh Kushner, manté una estreta relació amb OpenAI i ha invertit diversos centenars de milions de dòlars a l'empresa des de l'any passat. Apple i Microsoft, que ha invertit més de 10.000 milions de dòlars a la companyia d'Altman, també participaran en aquesta nova rodna de finançament.

contador