dl china beijing street scene outdoor prc peoples republic of china pb
Sharecast / Yinan Chen via Pixabay

La Xina continua sota el focus del mercat. A les últimes setmanes, el gegant asiàtic ha estat notícia per les mesures d'estímul econòmic anunciades pel Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès), que van animar la renda variable global. Aquestes mesures van servir per canviar l'ànim del mercat cap a una economia que havia mostrat signes de recuperació, però amb desafiaments persistents, com els que presenta el sector immobiliari.

Segons un informe recent de Bank of America (BofA), el creixement de la Xina podria frenar-se al 4,6% interanual al tercer trimestre, enfront de l'avanç del 4,7% registrat al segon trimestre de l'any. Aquests analistes preveuen una millora dels serveis i una moderació de la producció industrial. En termes seqüencials, és "probable" que l'impuls del creixement repunti al tercer trimestre, però podria seguir "per sota del nivell tendencial".

Cal assenyalar que l'objectiu de creixement de la Xina se situa "al voltant del 5%". Aquest objectiu va ser anunciat pel primer ministre Li Qiang durant la sessió anual del Congrés Nacional del Poble, celebrada al març. Tot i que l'objectiu és el mateix que el de l'any anterior, alguns analistes consideren que és més ambiciós a causa de la manca d'un bonus de reobertura com el que es va experimentar el 2023.

Així mateix, els estrategs de BofA preveuen que la producció industrial del gegant asiàtic creixi un 4,7% interanual al setembre enfront del 4,5% d'agost. A més, els indicadors d'alta freqüència, com el consum de barres de reforç o els enviaments de ciment, podrien seguir per sota del nivell d'anys anteriors, però donant mostres d'una millora seqüencial, mentre que el trànsit portuari es mantindrà “robust”.

D'altra banda, aquests experts preveuen que la inflació es moderi fins al 0,4% interanual al setembre des del 0,6% anterior. "Per desglossament, és probable que els preus dels aliments mostrin un fort augment seqüencial a causa de la pujada dels preus de les verdures, mentre que la inflació no alimentària probablement es mantingui moderada", apunten. Per contra, l'índex de preus de producció (IPP) podria augmentar fins al -2,3% interanual, ja que els preus del petroli, el carbó i els metalls ferrosos han mantingut la tendència baixista.

Així mateix, BofA espera que el creixement de les exportacions torni a superar el de les importacions. En concret, esperen que les exportacions (en dòlars nord-americans) es mantinguin "fortes", al +6,7% interanual al setembre, enfront del 8,7% d'agost. Aquesta dada estaria recolzada per "una sòlida demanda exterior en plena temporada alta de tecnologia". Per part seva, les importacions "probablement" es contrauran al setembre un 0,7% interanual, enfront de l'augment del 0,5% anterior. Segons BofA, els components tecnològics seran les principals importacions, mentre que la caiguda del preu del petroli llença a la baixa aquesta dada. "El superàvit comercial implícit s'ampliaria a 96.600 milions de dòlars, enfront dels 91.000 milions d'agost", afegeix.

En aquest context, la companyia nord-americana estima que el creixement de la inversió en actius fixos (IAF) "probablement" pugi al 2,3% intermensuall al setembre des del 2,2% d'agost. En taxa interanual, Bank of America espera que el creixement es moderi al 3,2% des del 3,4%.

"Esperem que l'emissió de deute públic i les polítiques de foment de la modernització dels equips segueixin apuntalant la inversió en infraestructures i manufactures. Mentrestant, la inversió immobiliària probablement segueixi en contracció profunda", expliquen.

Finalment, BofA espera que el creixement de les vendes al detall repuntin fins al 2,8% interanual al setembre, des del 2,1% del mes anterior. En concret, dades d'alta freqüència suggereixen que tant les vendes d'automòbils com les d'electrodomèstics van augmentar al setembre gràcies als programes d'intercanvi i d'actualització de béns de consum duradors. "Dit això, és probable que part d'aquesta fortalesa es vegi contrarestada per l'elevada base de fa un any, ja que les vacances de la Setmana Daurada van començar el 29 de setembre de l'any passat, enfront de l'1 d'octubre d'aquest any", apunten aquests analistes.

Cal assenyalar que la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (NDRC, per les sigles en anglès) podria anunciar estímuls fiscals aquest dimarts.

Noticias relacionadas

contador