Any nou, vida nova… i grans canvis a l'àmbit laboral, almenys pel que fa als drets. I és que el 2025 arriben amb importants novetats per als treballadors.
Amb l'objectiu de millorar les condicions dels treballadors i fomentar la conciliació, el Ministeri de Treball posarà en marxa diverses reformes laborals que entraran en vigor al llarg dels propers dotze mesos.
La mesura estrella de la legislatura és la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Després del rebuig de la patronal, des de la cartera que dirigeix Yolanda Díaz ja han avançat que buscaran un acord només amb els sindicats. En aquest sentit, i una vegada es tanqui un acord amb CCOO i UGT, la norma s'emportarà "amb caràcter immediat" al Consell de Ministres.
"Aquesta és la gran reforma del país, fa 40 anys que estem amb la jornada congelada i ja arribarà, amb caràcter immediat, després de l'acord amb els sindicats, al Consell de Ministres", ha exlicat Díaz. Per a la vicepresidenta segona del Govern, tot el procés legislatiu trigarà entre cinc o sis mesos més.
Aquesta reforma inclourà dues novetats més: el dret a la desconnexió digital i una modificació del registre de la jornada laboral. Pel que fa a la primera mesura, regularà la prohibició de contactar els treballadors fora de l'horari laboral llevat de situacions de força major.
Per a Treball, és un dret que permet als treballadors no haver de respondre als missatges que pugui rebre l'empresa fora de l'horari laboral.
D'altra banda, el Ministeri obligarà totes les empreses a implementar un registre horari digital i interoperable, al qual la Inspecció de Treball i els representants dels treballadors hi podran accedir de manera remota. Aquesta mesura entraria en vigor a partir del 21 de desembre del 2025.
Un altre dels canvis que s'avencinen tenen relació amb les indemnitzacions per acomiadament per adaptar la normativa espanyola a la Carta Social Europea, i que el Govern va ratificar el 2021. Ara, i amb aquesta reforma, les indemnitzacions més grans per als acomiadaments improcedents, tenint en compte factors com l'edat, l'antiguitat o la pertinença a col·lectius vulnerables.
A més, el Ministeri de Treball també ha confirmat que el 2025 hi haurà una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). La Comissió d'Experts ja ha iniciat les reunions, pas previ per convocar la mesa de diàleg social amb els agents socials.
A això cal sumar-hi que, segons la ministra, ja es troben treballant en la creació d'auditories algorítmiques amb l'objectiu de desxifrar les fórmules matemàtiques que utilitzen algunes companyies per penalitzar treballadors que, per exemple, estan malalts o se sumen a una vaga.
El 2025, així mateix, s'ampliaran els permisos per naixement i cura del menor a 20 setmanes i es retribuiran més setmanes del permís parental, complint amb les exigències de la Unió Europea.