olaf scholz ok
European Parliament (Flickr)

Crisi de govern a Alemanya. El canceller Olaf Scholz (SPD) ha destituït el ministre de Finances, Christian Lindner (FDP), a causa de fortes discrepàncies sobre la política fiscal que ha d'aplicar l'Executiu per impulsar l'economia.

Amb la sortida de l'FDP de la coalició tripartida, Scholz ha perdut la majoria al parlament. El canceller vol convocar una moció de confiança per al 15 de gener i aplanar així el camí a unes eleccions anticipades al març, avançant les eleccions regulars (fins ara previstes per al 28 de setembre del 2025). Fins que es formi un nou govern, Scholz liderarà un govern minoritari recolzat pel seu SPD i els Verds, expliquen els experts de Berenberg.

Segons la seva valoració, la ruptura de la coalició deixa Alemanya "sense timó" just després de la victòria de Trump, que anticipa "un període excepcionalment turbulent". En aquest sentit, afirmen que “el govern en minoria gairebé amb certesa no podrà aprovar un pressupost per al 2025”.

La seva previsió és que els conservadors del centredreta CDU/CSU s'imposin amb claredat a les properes eleccions, ja que dupliquen l'SPD a les enquestes (32% enfront del 16%). Encara que els conservadors necessitaran algun soci per governar, i per això podrien recolzar-se en algun partit de centreesquerra, excloent-ne en tot moment la ultradreta de l'AfD.

"Esperem que el resultat de les negociacions postelectorals entre la CDU/CSU i el seu futur soci de coalició sigui un paquet de reformes que enforteixi l'oferta i la demanda, amb més marge per a la inversió pública, una retallada dels impostos a les empreses, una reducció dels beneficis socials i de pensions i una política d'immigració més racional", expliquen des de Berenberg.

"Excepte alguns trucs temporals, un paquet de reformes d'aquest tipus requerirà un marge fiscal addicional, ja sigui elevant una mica el sostre del dèficit o recorrent a un instrument extrapressupostari semblant al fons especial de 100.000 milions d'euros per a la despesa militar", afegeixen.

"Sembla que un paquet de reformes d'aquest tipus és el resultat més probable d'unes noves eleccions, però el risc per a aquest escenari base és significatiu. Perquè una reforma del fre constitucional al deute requeriria una majoria de dos terços al parlament", expliquen.

Segons la seva opinió, "les eleccions anticipades comporten riscos, però probablement tinguin sentit econòmic i polític. Les constants disputes dins de l'ara extinta coalició tripartida s'havien convertit en un important obstacle per al creixement. Davant la greu incertesa sobre el futur de la política econòmica, les empreses han anat reduint cada vegada més les seves inversions a Alemanya des del començament d'any”.

Per això, consideren que "Alemanya podria beneficiar-se de resoldre aquesta incertesa després de les eleccions anticipades de la primavera que ve, en lloc d'haver d'esperar fins després de la data habitual del 28 de setembre".

Sobre la falta d'un pressupost per al 2025, comenten que "no es traduirà res semblant a un tancament a l'estil nord-americà. Totes les despeses exigides per llei continuaran. Només es veuran afectades algunes despeses discrecionals".

La seva conclusió és que "durant el període d'incertesa previ a les eleccions anticipades, els riscos per a les nostres molt moderades previsions de creixement alemany s'inclinen a la baixa. No obstant això, això podria compensar fàcilment amb un creixement més fort una vegada es resolgui aquesta incertesa després de les eleccions”.

contador