L'IBEX ha tancat amb suaus compres aquest dilluns (+0,23%, 11.778,60 punts) després de perdre un 2,6% la setmana passada. El selectiu espanyol ho ha fet millor que la resta de borses europees, que han caigut, però la setmana passada ho va fer pitjor per l'impacte negatiu dels resultats d'Inditex. Grifols (després d'un informe positiu de Berenberg i les bones notícies de la setmana passada) i Unicaja han liderat el selectiu espanyol. Al costat de les retallades, Cellnex, Puig i Acciona n'han estat els pitjors. Al Mercat Continu, Minor (antiga NH) s'ha disparat un 34,77% després de l'anunci, divendres, d'una OPA d'exclusió.
- 11.818,100
- 0,08%
ELS BANCS CENTRALS I LA MACRO
Els mercats afronten cinc sessions que estaran marcades per la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) i d'altres bancs centrals rellevants, com ara el Banc d'Anglaterra, el Banc del Japó i el Banc Popular de la Xina. S'espera, amb un 96% de possibilitats, que la Fed rebaixi tipus 25 punts bàsics més dimecres, alhora que es preveu que trepitgi el fre i redueixi el ritme de cara a més retallades futures. Pel que fa al Banc d'Anglaterra, s'estima que els mantindrà sense canvis, i el Banc del Japó també podria optar per mantenir-los i no pujar-los durant aquesta darrera reunió de l'any.
Aquest dilluns, es publiquen els PMI manufacturers, serveis i compostos preliminars de desembre a les principals economies. A la zona de l'euro, el PMI compost es va situar per sota del nivell de 50 per segon mes consecutiu (49,5), però va millorar enfront del 48,3 de novembre.
A Àsia, ell Nikkei ha tancat pla després de conèixer-se que el PMI manufacturer del desembre ha pujat fins a 49,5 des de 49,0, millor del previst, tot i que es manté en terreny de contracció. El PMI serveis ha millorat fins a 51,4 des de 50,5.
La setmana ha començat amb més novetats des de l'Àsia. Les vendes al detall de la Xina van augmentar un 3% al novembre en comparació amb l'any anterior, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques, i van quedar per sota del pronòstic del 4,6% del consens. Per part seva, la producció industrial del novembre va augmentar un 5,4% en comparació amb l'any anterior, superant les expectatives d'un creixement del 5,3% i accelerant-se respecte a l'increment del 5,3% registrat al mes anterior.
Al sector immobiliari, el preu de l'habitatge a la Xina ha baixat, però al ritme més lent en 17 mesos gràcies a les mesures d'estímul. Al novembre, el preu de l'habitatge nou va baixar el 0,1% intermensual i el 5,7% interanual.
Les borses xineses han començat la setmana mostrant debilitat, amb caigudes de l'1% per al Hang Seng després de publicar-se aquestes dades macro.
Per part seva, els mercats de Corea del Sud s'han mantingut pendent de la política. El segon intent de l'Assemblea Nacional de Corea del Sud per destituir el president Yoo va tenir èxit, ja que 204 legisladors van votar a favor de la moció, superant el llindar de dos terços necessari per a la destitució a la cambra de 300 escons.
Com sabeu, la votació va venir provocada per la breu declaració de llei marcial de Yoon, que va sumir el país en una crisi política.
El Kospi de Corea del Sud ha perdut un 0,22% després dels guanys de primera hora, i ha tancat als 2.488,97. Tot i això, el Kosdaq de petita capitalització ha pujat un 0,67%, marcant el cinquè dia consecutiu de guanys i tancant als 698,53.
D'altra banda, els inversors han estat pendents de la moció de confiança a què s'ha sotmès el canceller alemany Olaf Scholz, i que ha perdut, activant el calendari per a unes eleccions anticipades que se celebraran el 23 de febrer del 2025.
A això s'hi suma la compareixença de Christine Lagarde, que ha dit que veu clara la direcció del BCE i que continuaran reduint tipus. Als EUA, atents més tard al PMI compost preliminar del desembre.
Al pla empresarial internacional, avui ha estat notícia Canal+, que s'estrena amb borsa amb caigudes voluminoses després del seu 'spinoff' de Vivendi, que puja més d'un 30%.
EL BITCOIN SUPERA ELS 106.000 DÒLARS
El bitcoin ha aconseguit un nou màxim històric, superant els 106.000 dòlars, impulsat per declaracions del president electe Donald Trump, que va suggerir la creació d'una reserva estratègica de bitcoin als Estats Units. Aquest anunci ha generat un gran entusiasme al mercat de criptomonedes, reforçant la percepció del bitcoin com un actiu estratègic i obrint noves discussions sobre el seu paper a l'economia global.
"Aquest històric augment de preu es produeix en un clima políticament favorable per a les criptomonedes. Des de l'elecció de Donald Trump com a president, el bitcoin ha registrat un increment de més del 50%. Aquest creixement també està vinculat a l'elecció de diversos candidats procriptomonedes, els quals han promogut una narrativa d'innovació i lideratge en tecnologies de cadena de blocs. En aquest context, la proposta de Trump per a una reserva estratègica de bitcoin es percep com un pas cap a la institucionalització de les criptomonedes", apunta Antonio Di Giacomo, analista sènior d'XS.com.
"Un factor clau que reforça l'interès en bitcoin és la seva creixent adopció institucional. La recent inclusió de MicroStrategy, el tenidor corporatiu més gran de bitcoin, a l'índex Nasdaq 100, subratlla la creixent influència d'aquesta criptomoneda al sector tecnològic. Això legitima el bitcoin com a opció sòlida d'inversió i destaca la seva capacitat per competir amb els actius tradicionals en termes de valor i rellevància”.
DOL AL MÓN EMPRESARIAL
La setmana comença amb les notícies de les morts del fundador de Mango, Isak Andic, i del vicepresident de Telefónica, Javier Echenique.
Andic va morir aquest cap de setmana a causa d'un accident a la muntanya, mentre que el vicepresident de Telefónica, de 74 anys, ha patit un vessament cerebral.
"El 2024 començava amb un gener dur en què dèiem adéu a César Alierta i s'acomiada amb un fred desembre que s'emporta Javier Echenique. Són molts els records d'un any impossible d'oblidar i de molts anys en què persones com Javier ens van fer millors. Les persones que són més a prop són sempre a les quals més costa dir adéu. Fins sempre, Javier. Un home noble", ha escrit el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, al perfil de X.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0507 dòlars (+0,03%). El petroli baixa un 0,5%. El Brent se situa als 74,13 dòlars i el WTI, als 70,90 dòlars.
L'or baixa lleument (2.672 dòlars), mentre que la plata puja moderadament (31,10 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,395%.